ANNONS

Finns inga mer pengar till städning

HEDEMORA. Några mer pengar till städning finns inte. Det konstaterar bildningsnämndens ordförande Anita Hedkvist (S). Hon hänvisar till det beslut kommunfullmäktige tagit.

– Vi har de pengar vi har. Det säger en bekymrad Anita Hedkvist (S), ordförande för bildningsnämnden.
Några ytterligare pengar till städning finns inte. Anita Hedkvist säger att neddragningarna av städningen inte ska drabba förskolorna.

I budgetprocessen för 2019 tvingades de att göra besparingar på 31 miljoner kronor för att nå den ram som kommunstyrelsen tilldelat dem. Och nu har man fått ytterligare ett sparkrav på fem miljoner kronor då de besparingar som gjorts inte ger helårseffekt,

Hon säger att de fått ärva en massa gamla problem. Bland annat Vasahallen som är i behov av stora investeringar då bassängen sett sina bästa dagar. Det finns även ett behov av en ny skola i centrala Hedemora. Anita Hedkvist säger att kommunen hade ett tillfälle då Fyrklöverskolan skulle återuppbyggas efter den tragiska branden. Hade kommunen redan då tagit beslut att bygga den dubbelt så stor mot vad som gjordes hade det blivit billigare och kunnat lösa lokalbristen. Hon konstaterar att för varenda åtgärd som de gör för att förbättra lokalerna gör att kostnaderna ökar i form av höjd hyra.

Bildningsnämnden har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram förslag på hur man ska arbeta med framtidsfrågor, hur skolan ska se ut i framtiden.
Men bildning är inte ensamma om att brottas med ekonomin. Anita Hedkvist säger att även omsorgsnämnden har det kämpigt
– Skola och vård- och omsorg står för 85 procent av kommunens budget.

Hon har ännu inte fått ta del av den riskbedömning som facken gjort och har därför svårt att uttala sig om det. Hon kan bara hänvisa till att beslutet om nämndens budget och sparkravet på städningen togs av kommunfullmäktige förra året.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 12 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS