Maserskolans 9:onde klassare dokumenterar sin vardag i projektet Filterfritt. De här eleverna var tidigt klara med sina bilder, som kommer att finnas med på utställningen som har vernissage första advent i gamla Lindexs lokaler i centrum. Från vänster Hugo Hindsberg, Isaac Cannady, Elsa Trummens, TuvaLi Wikström Rewell och Ida Gustafsson.
Foto: Veronica Rigtorp

Filterfritt har kommit halvvägs

BORLÄNGE. Eleverna som deltar i dokumentärfotoprojektet Filterfritt är klara med sina bilder och varje elev har nu valt ut den bild som representerar deras vardag.

Bilderna visas i en utställning med vernissage i samband med julskyltningen.Elsa Trummens, Ida Gustafsson, TuvaLi Wikström Rewell, Hugo Hindsberg, Isaac Cannady letr fram sina utvalda bilder från mobiltelefonen. Dom var tidigt klara med bilderna.
Bilderna visar fotbollsmatcher och spel, bilder av några av tjejerna i fotbollslaget påväg till match, glädje efter vinst, andra bilder visar kompisar, pluggande och cyklar i cykelställ.
– För att vara ett projekt på bilden har det varit kul. Annorlunda mot vad vi annars har för uppgifter där. Det här var lätt. Rita är svårt. Det här gjorde bildlektionen roligare, säger Hugo och de andra i gruppen håller med.
En hel del teknik har uppgifterna inneburit, konstaterar gruppen.
Utställningbilderna är bara en del i uppgiften de har i skolämnet. Ett bildspel har också framställts, som bara kommer att visas för läraren Elin Mathisson, som håller i hela projektet på skolan.
Tjejerna Lana Faraj och Sahra Adan Ali som går i 9A, visar en bild av sig själva när de shoppar på Kupolen.

Lana Faraj och Sahra Adan Ali, visar Sahras bilden som kommer att finnas med på utställningen som har vernissage första advent i gamla Lindexs lokaler i centrum. Foto: Veronica Rigtorp.

– Läraren tyckte den här var bäst, så den har vi valt, berättar Lana Faraj.
Hon hade ingen mobilkamera, men lånade sin mammas för uppgiften.
– Skönt att vi får vara med och göra vår röst hörd, säger de båda unga kvinnorna.
– Jag brukar sjunga, fast inte på så här stora tillställningar, så jag ser min bildmedverkan vid en så här stor tillställning som en erfarenhet för min framtid, säger Lana.
Den 12 september startades ett unikt dokumentärfoto-projekt i regi av Föreningen Borlänge Bildfestival. Där 120 elever dokumenterar sin vardag under några månader. Bilderna samlas sedan i en utställning.
Föreningen kallar projektet för Filterfritt, och menar att det aldrig har gjorts ett så omfattande dokumentärfotoprojekt på en skola i Sverige, tillsammans med elever.
Syftet är att lyfta fram frågor om demokrati och möjlighet att påverka i samhället. En möjlighet att göra sin röst hörd genom bilder.
Idén handlar om att låta 120 elever i årskurs 9 på Maserskolan i Borlänge fotografera med sina mobilkameror, helt utan filter eller manipulation av bilder. De har under ett antal veckor dokumenterat sin vardag, som en del av Bild-lektionerna.
Varje elev kommer i slutet av projekttiden att välja ut sin bästa bild som skickas till Föreningen Borlänge Bildfestival som printar upp bilderna för att bygga en utställning.
Fotoutställningen kommer att vara öppen för allmänheten med vernissage/premiär i samband med julskyltningen i Borlänge Centrum. Utställningen kommer att visas i ”Lindexlokalen” på stan i samarbete med Diös, Vi Förenade och Tunabyggen.

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna Borlänge-Gagnef vecka 49

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS