ANNONS

Pelle Lindström och hans Haydukes underhöll på jubileet.
Foto: Maria Karlsson

Festligt när det firades fem år på Erikshjälpen

BORLÄNGE. Erikshjälpen Second hand-butik på Södra Backa i Borlänge har firat femårsjubileum med öppet hus. Det bjöds på musikunderhållning av Pelle Lindström och hans Haydukes och priset på alla varor i butiken hade sänkts med 20 procent.

Trots att det var måndagskväll, när butiken vanligtvis är stängd, kom många besökare.
Anders Larsson, butikschef, berättar att de kallar kvällen för Circular Monday. Från början var det ett svenskt företag som startade White Monday och den rörelsen spred sig sedan globalt. Det skulle vara en motreaktion till Black Friday.
Black Friday brukar numera inleda julhandeln och har blivit en stor shoppingdag på grund av alla extraerbjudanden i affärerna.
– Syftet med Circular Monday är att få folk att tänka till. Man behöver inte köpa på sig en massa onödiga saker som kanske bara används en gång. Tänk återbruk helt enkelt!
Anders tycker exempelvis att det är helt tokigt att köpa nya, men trasiga, jeans för tusentals kronor. Den stora mängd vatten som går år bara för att göra ett enda par, gör att det inte är hållbar konsumtion.
– Här tycker vi istället att man ska köpa om jeansen, kanske tre gånger, för jeans håller ju ofta länge, säger Anders.

Ingrid Bjurling var en av de första volontärerna när butiken öppnade för fem år sedan. Hon jobbar nu onsdagar och fredagar men är här i dag för att fira jubileet och lyssna på musiken.

Det är viktigt i dag, menar han, nu när alla pratar om att vi måste ställa om till cirkulär konsumtion, det vill säga återanvända och laga mer istället för att köpa nytt hela tiden.
Och det är förvånansvärt mycket som går att återanvända, menar Anders, och förklarar att det inte bara finns kläder på Erikshjälpen utan i princip allt man behöver.
– Vissa kan säga att de inte vill ha en tröja eller säng som nån annan har haft, men då frågar jag hur de kan ligga i en säng på ett hotell, eller äta med besticken på en restaurang.
Second hand-branschen har stadigt gått uppåt de senaste åren, menar Anders. Det har blivit mer inne med second-hand, man vill skapa sin egen stil och därför är det roligt att komma till Erikshjälpens butik och hitta nåt unikt.
– Vi får ju dessutom in antika grejer och designprylar, så man kan ju ibland göra fynd.

Det finns mycket att välja på i butiken.
Besökarna stannade till för att lyssna på svängig musik.

Det blir alltfler ungdomar som vill komma och jobba i butiken, vilket är bra för det behövs fler volontärer. I dag finns 60 personer på listan men det räcker ändå inte.
– Vi har svårt att hinna med att ta emot och sortera alla grejer vi får in, för vi har inte tillräckligt med folk som det är nu.
Allt överskott från Erikshjälpens butiker går till skolor, rent vatten eller olika projekt som hjälper barn över hela världen.
– Vi arbetar med olika organisationer på plats och har noggranna kontroller för att vara säkra på att pengarna kommer dit de ska, poängterar Anders.
Erikshjälpen arbetar även med så kallad social hållbarhet. Det innebär att människor som behöver extra mycket hjälp att komma in på arbetsmarknaden kan ta sina första steg i butiken.
Här finns möjlighet att få sitt första CV och att bygga upp självförtroendet i sin egen takt, enligt Anders.
– Det är bara att komma in och hälsa på och prova sig fram. Det finns många olika sysslor i butiken, säger Anders Larsson.

Anders Larsson förbereder musikunderhållningen med Pelle Lindström.

MARIA KARLSSON

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS