Dalarna Talks denna gång om temat hållbarhet & omställning. Från vänster ; Anna Torsgården, hållbarhetsstrateg, Dalarna Science Park, moderator vid samtalet Angelica Ekholm, vd Dalarna Science park, samt Tomas Hirsch, energichef SSAB, och Amira Korkic, finansieringsrådgivare, Almi Företagsparnter GävleDalarna.
Foto: Veronica Rigtorp

Festival för att stärka framtidens kompetens

BORLÄNGE. Borlänge Science Festival, som nyligen gick av stapeln, är ett projekt för att uppmuntra intresse för teknik- och vetenskap bland unga. Men även för att stärka framtidens kompetensförsörjning inom dessa områden.

Dalarna Science Park presenterade en halvtimmes digital sändning från Ljusgården med namnet Dalarna Talks.
Där kunde deltagarna inspireras av en 30 minuters energiboost där det bjöds på det senaste. Nya tankar om aktuella ämnen, spännande föreläsare och framtidsspaning tillsammans med aktuella gäster. Denna gång på temat hållbarhet & omställning.
Programmet leddes av Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park, som på länk hade med sig gästerna Mattias Goldmann, Sustainability Doer som skrivit boken Klimatsynda och dubbad till riddare av den franska regeringen samt framtidsvisionären Tobias Degsell, som bjöd på sina tankar och reflektioner på program.
I ljusgården fanns både Amira Korkic, finansieringsrådgivare, Almi Företagspartner GävleDalarna, Tomas Hirsch, energichef, SSAB samt Anna Torsgården, hållbarhetsstrateg, Dalarna Science Park.

Runt bordet pratar panelen om hur näringsliv och företagens kunskap, förhållningssätt och incitament kan vara med och bidra positivt till klimatomställningen.
– Dalarna Talks är en arena för hela Dalarna där vi diskuterar aktuella frågor och tar pulsen på Dalarna. Dalarna science park är hela Dalarnas innovationsarena och vi jobbar för hållbarthet, innovation och internationalisering. Vi behöver ha örat mot marken och vara lyhörda för vad Dalarna behöver, inleder Angelica Ekholm Dalarna Talks och fortsätter:
– Via våra nationella och internationella nätverk omvärlds bevakar vi på många fronter. Det vill vi också bjussa på. Därför bjuder vi in till Dalarna Talks med förhoppning om att kunna sprida kunskap, inspiration och föra hybrida samtal kring frågor viktiga för Dalarnas framtid.
Mattias Goldmann tog upp ”duttandet” med exempelvis återvinning av plastpåsar, och menade att det kunde vara skadligare, då människan känner sig duktig efter att ha har återvunnit plast och tycker sedan att de kan unna sig något, som i sin tur kanske är mer skadligt för miljön.
Han sa också att han såg en fläckvis förståelse för de uppoffringar mänskligheten behöver göra för att klara klimatmålen. Men Mattias var också kritisk till att inte mer gjordes i större omfattning.

SSAB:s Tomas Hirsch, som medverkade vid bordet, berättade om företagets nya fossilfria stål som röner mycket uppmärksamhet världen över.
Avslutningsvis knöts kassen ihop av framtidsvisionären Tobias Degsell som tyckte vi skulle ”sluta springa 100 meter” utan börja ”springa längre sträckor” och se vilka vinster vi fick av att springa längre.
Så var halvtimmen var över lika snabbt som den startade.

Under festivalen bjöds det på magisk vetenskap för alla, både digitalt och på olika platser i Borlänge. Spännande experiment, finurliga innovationer och Forskarlunch, ForskarFredag, Astronomins dag och natt, ScienceFest med Tobbe Trollkarl (livestream) samt fyra utmanande GPS-quiz och mycket mera.
Tusen bilder av Borlänge ingick också i programpunkterna under Borlänge Science Festivalen. Det var tusen perspektiv och tusen ögonblick. Under ScienceFest färdigställdes Tillsammanlagt – ett pixelkonstverk av Borlänge. Borlänge Bildfestival ville tillsammans med invånarna skapa en cool minnesbild från Borlänge 2021 och uppmanad desamma att vara med och bidra med en bild. Verket heter Tillsammanlagt och presenteras i samarbete med Borlänge Bildfestival och SSAB.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS