Så här såg fasaduret ut innan Magnus tog ner det. “Rivningsentreprenören CRREX från Rättvik röjde väg för mig med sin maskin”, berättar han.
Foto: Privat

Fasaduret från Fredriksbergs bruk får nytt liv i Vadstena

FREDRIKSBERG. Magnus Lindelöf från Vadstena räddade fasaduret från Fredriksbergs pappersbruk. – Det är ett ovanligt ur med jätterolig konstruktion, säger han.

Magnus Lindelöf har hållit på med ur i många år. I sitt företag Aska Klockservice i Vadstena jobbar han framför allt med stora ur som tornur, fasadur och kyrkklockor. För över tio år sedan fick han av en bekant några lösa delar som hörde till urverket på pappersbruket i Fredriksberg.
– Jag tyckte det var synd att det bara var några delar och inte komplett, säger Magnus.
Men eftersom pappersbruket har varit nedlagt i många år förstod Magnus att det förr eller senare skulle rivas. Och nu när det blev dags kontaktade han rivningsentreprenören för att se om han kunde få ta ner de resterande delarna.
– Jag har rätt utbildning för att arbeta i den miljön, så jag var där i slutet av augusti och skruvade bort det som var kvar, berättar han.


Vad är det som är speciellt med just det här uret?
– Det är av en gammal, ganska ovanlig modell som fortfarande har det elektromekaniska urverket kvar. I de flesta andra liknande fasadur är urverket utbytt.
–Uret är tillverkat i Schweiz, har hög kvalitet och en trevlig konstruktion.


Vad kommer att hända med det nu?
– Jag ska plocka ihop alla delar och sätta det här på fasaden till Aska Klockservice verkstad.
När blir det?
– Det dröjer ett tag för jag har så mycket att göra. Det är förmodligen en hel del renoveringsjobb på ett ur som stått stilla sedan 1972, men jag tror det har klarat tiden bra eftersom det har så hög kvalitet.
Vad hade hänt om du inte fått de där första delarna? Hade uret bara slängts då, tror du?
– Nej, jag hade förmodligen försökt ta hand om det ändå för jag är intresserad av fasadur som skrotas och plockas ner. Det är min specialitet att renovera gamla fasadur och sälja vidare, säger Magnus Lindelöf.
“Räddningsaktionen” gick på drygt 10 000 kronor och bekostas av Aska klockservice.

Arbetet i Fredriksberg 
Rivningen av Fredriksbergs bruk och efterbehandlingen kommer att ta flera år.
Så småningom kan området bli ett friluftsområde med prägel av industrihistorien.

På fabriksområdet i Fredriksberg har industriell verksamhet bedrivits sedan början av 1700-talet. År 1896 startade pappersbruket sin verksamhet som lades ner 1972.
Bruket har stått övergivet i många år och byggnaderna är i så dåligt skick att de nu måste rivas.
– Skorstenen sprängdes i augusti och nu har entreprenören börjat riva de enklare byggnaderna först, säger projektledaren Henning Persson vid Sveriges geologiska undersökning som är byggherre för arbetet.
Rivningen beräknas vara klar vid årsskiftet och därefter väntar flera år av sanering och efterarbeten.
– Nästa år kommer vi att täcka rivningsmassorna med jord och göra en mindre oljesanering, berättar Henning Persson.

Vad det ska bli av området när allt är klart är upp till Ludvika kommun att bestämma. Vid diskussion med Fredriksbergsborna har många idéer framkommit.
Många vill omvandla industriområdet till ett friluftsområde – med prägel av den verksamhet som bedrivits där i många år.
– Det handlar i så fall om att lämna kvar ett fåtal konstruktioner så att man förstår att här har det stått en industri, säger Henning Persson.

Totalt beräknas arbetet med det gamla pappersbruket att kosta 67,5 miljoner kronor. Ludvika kommun står för rivningskostnaderna medan saneringen och efterbehandling bekostas av Naturvårdsverket.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,4374,387542" ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS