ANNONS

Det kommer att gå fort på tisdag meddelar lokale tävlingsledaren Niklas Persson, som har testat snowracerbanan.
Foto: Privat

Fartfylld snowracing förgyller lovet

HORNDAL Mycket har ställts in i pandemins spår. Men på tisdag, mitt under sportlovet, utlovas fullt ös när Snowracer Cup Horndal avgörs.

En snowracertävling i en alpin pist låter säkert kittlande för många. Men den är faktiskt mer än det, om man gillar skicross. Tävlingen innehåller tidskval, sedan indelade kvartsfinaler med fyra deltagare i varje som kör direkt emot varandra. Därpå följer semifinal och final.

Och det kommer inte att bli någon seg söndagspromenad nerför pisten enligt Fornby Klints tävlingsledare Niklas Persson.
– En av våra backar är väldigt bra för att lägga sån här tävling. Den är brant och planar ut och blir sen brant igen. Det kommer att bli en fartfylld upplevelse, säger han och lägger sedan till ett personligt vittnesmål.

– Banan börjar nästan ända uppe från toppen och innehåller en ganska tvär kurva som vi doserar för att minska farten lite. Och jo, jag provåkte själv en kväll. Det kommer att gå fort…

Annars handlar det i övrigt också om en rolig tävlingsform menar han med intressanta, tekniska utmaningar.
– Det handlar mycket om balans. Att luta sig rätt när det kommer en kurva och följa med med hela kroppen. Sen ska man tänka på att använda bromsen och förstås på andra tävlande och undvika krockar.

Snowracer Cup är en serie tävlingar på sex ställen i Sverige och tanken har varit att kunna åka runt och tävla på flera. Tanken var också att alla skulle kunna vara med och tävla oavsett ålder. Men på grund av coronapandemin får man hålla sig på en plats och en åldersgräns har satts till födda 2005 och yngre.

Vid Fornby klint gäller ett tak på 40 deltagare och man slipper helst publik vid backen.
– Jag tror att det kommer att blir fullt deltagande. Vi tar bara föranmälningar för att minska risk för trängsel. Vi gör inte något för att få publik på plats och ser gärna att folk håller sig hemma.

Det låter en smula dystert men evenemanget har ändå några ess i rockärmen för att skapa stämning.
– Vi har bra sponsorer. Så det kommer bli kul med musik och speaker.
Dessutom ser han positivt på evenemangets framtid.

– Det är jättemånga barn som sagt att de vill vara med och de tycker att det är kul att det är någonting nytt som händer, som inte är snowboard och skidor. Så vi ser det här som en start på någonting som kommer bli större nästa år.

Med det sagt har han också goda nyheter att ge till de som redan nu vill vara med men saknar utrustning.
– Det finns snowracers att låna. Vi vill att alla ska kunna delta i den här cupen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS