ANNONS

Caroline Willfox bor sedan ett år tillbaka på Bispbergs herrgård, med allt vad det innebär att äga ett 200 år gammalt hus, som att få oväntat besök… “Det är ju inte alla som vet om att herrgården har sålts och att det nu är privatbostad. Det har hänt att jag har klivit ur duschen och så har det stått ett hungrigt sällskap i hallen och velat äta lunch”, säger Caroline Willfox.
Foto: Pär Sönnert

Färska kriminologen Willfox bor i gamla herrgården: “Ett livsprojekt att äga detta”

SÄTER Att säga att Caroline Willfox har lätt att få dagarna att gå vore en underdrift. Vid sidan av uppdraget som oppositionsråd i Säters kommun har hon utbildat sig till kriminolog samtidigt som hon lyckas få livspusslet att gå ihop med skjuts av barn och uppdrag som bland annat nämndeman i Falu tingsrätt. Dessutom har hon, sedan ett år tillbaka, tagit över Bispbergs herrgård, med allt vad det innebär att äga ett 200 år gammalt hus. Det kan bland annat leda till oväntat besök av hungriga lunchgäster…

Tanken var först att göra en intervju med Caroline Willfox med anledning av att hon står som fjärde namn på riksdagslistan för Moderaterna i Dalarna. Men hon har fler strängar än så på sin lyra, så det blev en lång intervju.
Vi börjar dock med politiken. Platsen på riksdagslistan bör innebära att Caroline blir ersättare till riksdagen efter valet i september och om M gör ett jättebra val skulle hon även kunna bli invald i riksdagen.
– Jag har varit med på riksdagslistan vid tidigare val, men inte så här högt upp. Det känns jätteroligt! Det här trodde jag aldrig, jag blev helt överrumplad. Det är ju ett kvitto på att man har gjort ett bra jobb, säger Caroline Willfox.

Om du skulle komma in i riksdagen, vilka frågor vill du driva lite extra då?
– Justitiefrågor, lag och ordning. Det är det som jag brinner för. Jag håller med partiet i stort om att det behövs hårdare straff men samtidigt måste det jobbas mer med prevention, hur man ska förhindra att brott begås. Skolan är också en rolig och viktig fråga. Det är en nyckel för våra unga att komma vidare i livet.

Caroline Willfox blev färdigutbildad kriminolog i somras. “Man kan jobba inom Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), kriminalvård eller som civil utredare inom Polisen. Det är väldigt spännande. Jag skulle gärna jobba som utredare när det gäller brott mot barn och unga”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Apropå lag och ordning, i somras blev Caroline klar med sin utbildning till kriminolog.
– Jag har läst i tre år, på distans via Högskolan i Gävle. Nu är jag utexaminerad, men jag har valt att läsa vidare. Det blir några kurser i juridik och jag har planer på att bli doktorand inom kriminologi.

Hur ser arbetsmarknaden ut för kriminologer?
– Det finns flera områden. Man kan jobba inom Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), kriminalvård eller som civil utredare inom Polisen. Det är väldigt spännande. Jag skulle gärna jobba som utredare när det gäller brott mot barn och unga, säger Caroline Willfox.

Sedan valet 2018 är hon även nämndeman i Falu tingsrätt, som ibland kan innebära flera uppdrag i veckan.
– Som nämndeman får jag se olika typer av livsöden med människor som av olika anledningar har hamnat snett. Man kan fråga sig om man själv hade kunnat hamna i samma situation, om man hade hamnat i någon form av missbruk. Det är ett givande uppdrag men om jag skulle jobba som utredare åt Polisen så ryker ju mitt nämndemanuppdrag direkt, säger Caroline som sedan i våras även är ordförande för Faludomstolars Nämndemannaförening.

Hon anser att nyckeln till att få bort ungdomar från kriminalitet bland annat ligger i skolan.
– Det finns mycket forskning kring det. Det är viktigt att underlätta för barnen att ta sig genom grundskolan och till gymnasiet. Socialtjänsten måste få mer stöttning, för att fånga upp ungdomarna i tid. Vi har nyligen startat upp SSP i Säter. Det är ett samarbete mellan skolan, socialtjänsten och polisen, för att jobba med att stötta och hjälpa ungdomar och motverka kriminalitet och missbruk. Jag gjorde min praktik hos polisen i Avesta och där har de länge jobbat med just SSP, säger Caroline Willfox.

När det gäller situationen för landet i stort vill hon se fler resurser till bland annat skolan.
– Jag tror att vi måste storsatsa nationellt på skolan och socialtjänsten. Det behövs insatser för att få tillbaka människor in i samhället efter avtjänat straff, så att de inte återgår till kriminaliteten. Det är viktigt att hjälpa och inte stjälpa.

Två av husen på tomten hyr Caroline ut, bland annat till sina gamla grannar. “Vi hjälptes åt att byta taket på det gamla dasset i somras, när det var som varmast”, berättar hon. Dasset ses till höger om Caroline. Foto: Pär Sönnert

Caroline är född i Halmstad och uppvuxen i Göteborg. Efter att ha flyttat till Stockholm lockade det dock att prova någon mindre ort.
– Så jag hakade på en kompis som skulle till Sälen och säsongsarbeta. Jag hyrde ett torp mitt ute i skogen. Då fastnade jag för Dalarna, det är mer avslappnat här och inte lika ytligt som i Stockholm. Sedan träffade jag mina barns pappa i Falun och han kom från Säter, så då hamnade vi här, säger Caroline Willfox som har varit engagerad politiskt i Säters kommun och Dalarna i 15 år nu.

Efter att tidigare ha bott i en av de gamla läkarvillorna vid Säters golfbana, på Skönviksområdet, flyttade hon och barnen i fjol till 14 rum och kök i Bispbergs herrgård som byggdes 1809.
– Det låter så pampigt och fint med att man bor i en gammal herrgård, men egentligen kostade den som en villa i Falun. Jag vill gärna bevara det gamla och försöker göra mycket arbete själv, säger Caroline Willfox som tittade på herrgården redan 2012 men då var prislappen för hög.

– Nu kunde jag slå till och dessutom fick jag med mig mina gamla grannar, som bor i ett av bostadshusen på gården. Det är väldigt värdefullt att ha dem så nära. Vi har barn i samma ålder och hjälps åt att skjutsa dem till aktiviteter. Dessutom hyr jag ut ett annat hus på gården och så finns det ett härbre på gården som jag hyr ut via AirBnB. Vi får se om jag även kommer att hyra ut något av gästrummen framöver, säger hon.

Caroline Willfox på gården i Bispberg. I bakgrunden ses några av byggnaderna som tillhör herrgården, samt en damm där det spolas upp en isbana på vinter. “Det är ett livsprojekt att äga detta”, säger Caroline om att äga en herrgård från 1809. Foto: Pär Sönnert

Tidigare ägare har drivit herrgården som Bed & breakfast, pensionat och restaurang, vilket innebar att det bara fanns ett industrikök i herrgården när familjen flyttade in.
– Man blir lätt lite hemmablind när man bor så här. Det blir ett livsprojekt att äga detta. Och alla årstiderna för med sig nya utmaningar för tomten. Gräsklippning på sommaren, lövkrattning på hösten och snöskottning på vintern. Och jag har fått göra stora investeringar, bland annat så byttes taket direkt när vi flyttade in. Sedan hade vi sex vattenläckor samtidigt… Man får göra lite pö om pö, det gäller att släcka bränder.

Skylten till herrgården har hon dock plockat ner. På väg in till gården sitter en ny skylt om att det är privat område.
– Det är ju inte alla som vet om att herrgården har sålts och att det nu är privatbostad. Det har hänt att jag har klivit ur duschen och så har det stått ett hungrigt sällskap i hallen och velat äta lunch, säger Caroline Willfox.

Caroline Willfox.
Ålder: 36 år.
Familj: Fyra barn som är mellan 13 och 7 år gamla. Hundarna Ebba och Chaplin.
Yrke: Oppositionsråd i Säters kommun. Nyutexaminerad kriminolog.
Bor: I Bispberg i Säters kommun.
Intressen: Egentligen är jag en hästtjej, men jag insåg att jag inte hade tid med det. Andra red på min häst oftare än vad jag gjorde. Så jag sålde hästen och förra året tog jag MC-kort. Jag har dock inte kört så mycket motorcykel i år. Det är dock lättare med MC, både med vinterförvaring och för samvetet. Annars är jag en riktig pysselmänniska, jag gillar att måla och så. Sedan tycker jag om att läsa, men numera är det i första hand barnens fritidsintressen som gäller.
Aktuell: Står på plats 4 på Moderaterna i Dalarnas riksdagslista till valet 2022, vilket är hennes högsta placering på listan hittills.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 48, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS