ANNONS

Landskapsstrategen Peter Sennblad framför Tvikstarondellen, som snart kan få en ny utsmycknad. Hedemoraryttaren, från 1946, kan komma att ersättas med en åtta meter hög färgsprakande gran.
Foto: Pär Sönnert

Färgsprakande gran kan bli nytt landmärke i Tvikstarondellen

HEDEMORA Tvikstarondellen ska rustas upp med ny utsmyckning. Förslaget som landskapsstrategen Peter Sennblad jobbar med är att de förvuxna kryptallarna ta bort och att Hedemoraryttaren ersätts med en åtta meter hög gran. “Jag tror att det kan bli effektfullt”, säger han.

I dagsläget finns det en Hedemoraryttare i vardera av de båda rondellerna längs riksväg 70 i Hedemora. 1946 tillverkade Jerk Werkmäster en av dem, till Hedemoras 500-årsjubileum. Den andra ryttaren formgavs av Säterkonstnären Karl H Kruse och sattes på plats i den södra rondellen år 2005.

Nu kan den förstnämnda Hedemoraryttarens dagar snart vara räknade. I alla fall på dess befintliga plats i Tvikstarondellen.
– Men det betyder inte att ryttaren ska skrotas. Kulturenheten får ta hand om den och så får vi se om den kan sättas upp någon annanstans i stället. Den behöver dock lite kärlek, den är sliten och har flera rosthål, säger Peter Sennblad.

Kommunstyrelsens strategiutskott har beslutat att rondellen behöver en ansiktslyftning. Därför har Miljö- och byggförvaltningen fått i uppdrag att ta fram ett förslag på ny utsmyckning i Tvikstarondellen.
– Vi tänker oss en åtta meter hög färgglad gran i plåt. Runt granen placeras fyra cortenplåtar med utskurna silhuetter som handlar om nyckelorden Motor, Mat, Musik och Hedemora, säger Peter Sennblad.
– Tanken är att det ytterst i rondellen ska vara ett område på cirkaa 10 meter med gräs. Centralt anläggs en hårdgjord yta av mönstrad betong, där granen och cortenplåtarna ska stå, berättar han.

Förslaget utgår från granen på Hedemoras kommunvapen.
– Granen utgörs av tre vingar så att granen får sex sidor, där varje är lackad med varsin färg. Det blir en färgglad mångfaldsgran som symboliserar att alla är välkomna i Hedemora, oavsett ålder, kön, etnicitet, sexuell läggning, säger Peter Sennblad.

Han tänker sig att granen belyses underifrån och cortenplåtarna bakifrån, så att siluetterna framträder.
– Jag tror att det kan bli effektfullt, ett landmärke för Hedemora

Kommunen har avsatt två miljoner kronor för projektet.
– Men vi siktar på att kostnaden ska hamna under den summan. Förslaget ska lämnas in till strategiutskottet som kan ta beslut i slutet av juni. Sedan ska vi göra en formell ansökan till Trafikverket om att ändra utsmyckningen i rondellen. Förhoppningsvis kan arbetet sätta i gång till hösten, säger Peter Sennblad.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 21, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS