ANNONS

Sara Irisdotter sjöng och spelade piano på releasekonserten.
Foto: Anders Gårdestig

”Fantastiskt att spela live”

FALUN. Sara Irisdotter i Falun har kommit ut med sitt nya album ”Klänningar” och i samband med det bjöd hon på en releasekonsert på Kulturhuset tio14 i Falun. – Det känns helt fantastiskt att äntligen få spela de här låtarna live. Jag har fått en väldigt bra respons på albumet och med det här kompbandet som jag har med mig går det inte att misslyckas, säger en lycklig Sara efter konserten.

Musiker som förutom Sara spelade på releasekonserten var Bengt Ericson, gitarr, Staffan Wiklander, bas, Stefan Bergqvist, trummor, Olle Nyberg, keyboard, Hans Lindgren, dragspel, Malvina Larholm-Nyberg, kör. Katarina Niinisaari Ribba, kör och Maria Walla, fiol.
Extra roligt tycker Sara det var att Olle Nyberg, som producerat albumet och gett många goda råd längs vägen, var med och spelade på scenen.
Sara berättar att det blev en härligt intim stämning när närmare 200 besökare kom för att lyssna till en väl sammansatt blandning av låtar, alltifrån finstämda visor till jazziga poplåtar.
Låtarna lockade till och med publiken till spontandans och efter att de sista tonerna på titellåten ”Klänningar” hade klingat ut ställde sig publiken upp och belönade Sara med stående ovationer.
När Sara var i 20-årsåldern var musiken en framtidsdröm, men av olika anledningar fick hon släppa den drömmen.
– Jag tappade rösten, och började även tvivla på mig själv som låtskrivare, berättar hon.

Delar av bandet som spelade med Sara. Foto: Anders Gårdestig

I stället gjorde Sara en annan karriär. Hon bodde många år i Stockholm och forskade om lärande och etiska frågor i skolan.
– Jag tycker det är otroligt intressant, hur vi förhåller oss till varandra, både i skolan och utanför. Och det märks också i mina sångtexter, som ofta handlar om relationer mellan människor, säger Sara.
– Både forskandet och musikskrivandet handlar också om att skapa, och det ingår mycket arbete med språk och text.
På det viset får Sara ihop sina två identiteter: Professor och sedan tio år anställd vid Högskolan Dalarna i pedagogiskt arbete, men även musiker och låtskrivare.
Sara kommer från Österfärnebo i Gästrikland och växte upp i en frikyrklig miljö där musiken var ett naturligt inslag.
– Det var en bra skola och man fick ofta rycka in och spela inför publik, så det blev en naturlig del, berättar hon.

Musiken har alltid funnits med på något sätt genom åren och hon har sjungit, som hon kallar det semiprofessionellt, på bröllop och olika tillställningar. Då har hon oftast sjungit andras låtar.
Men känslan att musiken borde ta större plats i hennes liv har på senare år växt sig allt starkare, och för en tid sedan blev hon uppmuntrad av några goda vänner att göra något åt saken.
– Jag fick då kontakt med Olle Nyberg på Solstudion i Sollerön, vilket resulterade i ett samarbete.
Nu blossade den gamla drömmen upp, om att komma ut med sin egna texter, igen.
Och Saras känsla efter att albumet släppts har varit:
– Nu händer det!

Sara sjöng sina egna låtar. Foto: Anders Gårdestig

Det nya albumet innehåller sju låtar. Två av dem skrev Sara för länge sedan och har bara justerat texterna till viss del, medan övriga är helt nyskrivna. Alla låtarna har Sara skrivit själv, förutom låten ”Stanna en stund”, den är skriven i samarbete med Fredrik Ribba.
Låten ”Klänningar” som gett namnet åt hela albumet betyder extra mycket för Sara.
– Den blev klar sent och handlar om när min dotter frågade om hon fick låna min klänning i midsomras. Känslan blev så stark: Har hon blivit så stor och vill hon låna en klänning av mig!
Kalle Moraeus spelar fiol på två av låtarna.
– Det är cirka 15 helt fantastiska musiker som spelar på albumet och det känns så hedrande att ha fått den här möjligheten, säger Sara, som även spelar piano på albumet.
Inspirationskällor för Sara är Bo Kaspers orkester och artisten Carola bland andra. Hon lyssnar också mycket på jazz och funk.
Nya albumet finns att ladda ned på Spotify och andra streamingtjänster.
Nästa uppträdande för Sara blir som gästartist i Olle Nybergs Vinterkonsert i Sollerö kyrka den 28 december.

Sara Irisdotter
Ålder: 44 år.
Bor: I Falun med sina två barn. Har särbo och bonusfamilj i Västerås.
Yrke: Professor vid Högskolan Dalarna samt musiker och låtskrivare.

MARIA KARLSSON

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS