ANNONS

En man i 50-årsåldern från Västmanland har dömts till fängelse för misshandel och olaga hot. Brotten har begåtts i Avesta kommun, mot mannens dåvarande partner.
Foto: Dreamstime

Fängelse väntar man som slog och hotade sin partner

AVESTA En man i 50-årsåldern från Västmanland har dömts till fängelse för misshandel och olaga hot. Brotten har begåtts i Avesta kommun, mot mannens dåvarande partner.

Den första händelsen inträffade i juli 2019, i parets bostad i Avesta kommun. Kvinnan har berättat att mannen satte sig på hennes bröst och slog henne flera gånger i ansiktet och sedan knuffade in henne i en vägg. Mannen har förnekat brott och uppgett att kvinnan slog honom först och att han då utdelade en örfil. Enligt honom flög kvinnan sedan på honom när han låg och sov och att han då slog henne, reflexmässigt, en gång.

Falu tingsrätt anser att parterna har berättat två olika versioner av händelseförloppet men anser även att kvinnans berättelse får stöd av journalanteckningar och rättsintyg. Sammantaget anser tingsrätten att det är bevisat att mannen misshandlat kvinnan.

I mars 2020 inträffade nästa händelse. Kvinnan har berättat att mannen sagt att han skulle döda henne, samtidigt som han slog med ett basebollträ i närheten av henne. Mannen har uppgett att han slog med träet i sängen, men att det var på hans sida om sängen och inte på den sida som kvinnan låg på. Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen hotat kvinnan på detta vis.

Vid samma tillfälle har kvinnan uppgett att mannen misshandlat henne genom att slå henne mot kroppen med basebollträet samt att han ska ha sparkat henne. Tingsrätten anser dock att det inte går att bevisa att detta inträffat och frikänner mannen från dessa misstankar om misshandel.

Falu tingsrätt dömer mannen för misshandel och olaga hot. Han döms till fyra månaders fängelse och ska även betala 31 500 kronor i skadestånd till kvinnan. Mannen ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för 5 000 kronor av kostnaderna för försvararen och målsägandebiträdet.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 26, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS