ANNONS

En man från Gagnefs kommun har dömts till tre års fängelse för flera brott, bland annat rån. Mannen som rånades och knivhöggs döms i sin tur för flera narkotikarelaterade brott.
Foto: Sonny Jonasson

Fängelse väntar man som knivhögg en man – målsäganden döms också för brott

BORLÄNGE/GAGNEF En man i 35-årsåldern från Gagnefs kommun har dömts till tre års fängelse för flera brott, bland annat rån. Mannen som rånades och knivhöggs döms i sin tur för flera narkotikarelaterade brott.

I början av augusti i år träffades de båda männen på en plats i Borlänge kommun. Den ene mannen, som är bosatt i Borlänge kommun, överlämnade 30 tabletter av ett preparat som innehöll lisdexamfetamin, som är narkotikaklassat. I samband med detta blev han knivhuggen i ena låret och rånad på 77 kronor samt sin mobiltelefon och en väska.

Mannen från Gagnefs kommun har förnekat brott men Falu tingsrätt anser att bevisningen visar att han begått brottet. Tingsrätten påpekar bland annat att mannen pekats ut av målsäganden, samt ett vittne, och att ett telefonnummer som kopplats till mannen kopplats upp till en basstation nära brottsplatsen samma dag.

Han döms även för att, i mitten av juli i år, olovligen ha tagit och använt en personbil i Borlänge kommun. I samma veva körde han även bil i Insjön, i Leksands kommun, trots att han saknade körkort och var påverkad av amfetamin. Dessutom hade han en mindre mängd narkotika på sig. Han erkänner dessa brott.

I slutet av juni i år tog och använde mannen olovligen en motorcykel, utan att ha behörighet att köra fordonet. Han döms även för att ha haft narkotika på sig när han vistades i Falun i juni i år. Han erkänner även dessa brott.

I början av februari i år körde mannen som rånades bil i Gävle kommun trots att han saknade körkort och var påverkad av alprazolam, som är narkotikaklassat. Han har erkänt detta. Han döms även för att ha stulit en flaska rom från Systembolaget i centrala Borlänge i februari i år, vilket han erkänner. Dessutom döms han för att ha stulit leksaker från en butik på Kupolen i mitten av oktober i år. I samma veva slog han en ordningsvakt som skulle kontrollera honom samt gjort motstånd när han skulle kontrolleras. Han förnekar våld mot tjänsteman men erkänner de övriga två brotten.

Falu tingsrätt dömer mannen från Gagnefs kommun till tre års fängelse för rån, olovligt förfarande, olovligt brukande, rattfylleri, två fall av grov olovlig körning och två fall av ringa narkotikabrott. Han ska även betala flera skadestånd, bland annat 30 000 kronor till mannen som han rånade.

Mannen som rånades döms i sin tur för ringa stöld, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Han döms till skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge) nr 46, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS