ANNONS

En man i 45-årsåldern från Ludvika kommun har dömts till 2,5 års fängelse för mordbrand och ofredande. Brotten har begåtts i Ludvika kommun.
Foto: Dreamstime

Fängelse väntar för en man som brände ner ett förråd och ofredade duo

LUDVIKA En man i 45-årsåldern från Ludvika kommun har dömts till fängelse för mordbrand och ofredande. Däremot frikänns han från misstankarna om att ha misshandlat en annan man.

Händelserna som nu avgjorts i en rättegång inträffade mellan mitten av augusti och början av september i år, i Ludvika kommun.

En kvinna har berättat att hon haft ett förhållande med den nu dömde mannen och att hon, efter att ha avslutat deras relation, utsatts för ofredandet som pågick under ett par veckors tid. Kvinnan har berättat att hon fått flera mystiska telefonsamtal och fejkade sms från hemligt nummer, att hon blivit anmäld till olika tävlingar och även registrerad på en porrsida på Internet.

I slutet av augusti brann ett förråd upp, som tillhörde en vän till kvinnan. Utredningen visade att branden var anlagd och att brandfarlig vätska använts för att starta branden.

I den nu dömde mannens bil, samt på en keps som förvarades i bilen, hittades en mindre mängd brandfarlig vätska. Detta har mannen förklarat med att han varit ute och grillat, men lämnat kvar nästan alla grillbriketter och tändvätska på grillplatsen. Falu tingsrätt tycker att hans förklaringar är “vaga och osannolika”, bland annat då han uppgett att han tog med sig engångsgrillen från platsen “detta uppenbarligen för att förklara varför tändvätska påträffades på tröskeln till hans bil”. Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen anlagt branden.

Även ägaren till förrådet hade fått flera märkliga telefonsamtal och meddelanden under den här perioden.

Den nu dömde mannen har erkänt att han ringt och skickat meddelanden men uppgett att han bara var ute efter att skrämmas och att han anser att detta inte är brottsligt.

Mannen var även åtalad misstänkt för att ha misshandlat ägaren till förrådet, ett par dagar efter branden, men tingsrätten anser att det inte är bevisat att mannen utdelat ett slag samt att det inte går att bortse från att mannen kan ha känt sig trängt och agerat i nöd. Därför frikänns han från misstankarna om misshandel.

Falu tingsrätt dömer mannen till 2,5 års fängelse för mordbrand och ofredande. Dessutom ska han betala en miljon kronor i skadestånd till ett försäkringsbolag, 144 000 kronor till ett annat samt 31 952 kronor i skadestånd till kvinnan, 16 457 kronor till ägaren av förrådet och 4 000 kronor till ägaren till en moped som förstörts i branden.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Ludvika/Smedjebacken) nr 50, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS