Paret Oliver Erixsons och Emma Johanssons drömhus är ett naturhus, helt enkelt ett hus i ett gigantiskt växthus. Vid Emmas ben dottern Alma, sonen August tog en tupplur i vagnen.
Foto: Veronica Rigtorp

Familjens naturhus ett bygge i tiden

SKISSKOLNINGEN De har byggt och renoverat hus förut. Den här gången är det ”hus i växthus”, ett så kallat naturhus.

En dröm som förverkligas. Målet är att jobba hemifrån och vara självförsörjande.
Elektrikern Oliver och kocken Emma är ett ungt par med två små barn, Alma fyra år och August snart två. Deras dröm är ett naturhus. Nästa år i maj ska allt vara klart, om tidsplanen håller, vilket den än så länge gör. Prislappen är beräknad till tre miljoner kronor.
Händighet och ihärdighet är bra att ha när man ska ta sig an ett dylikt mastodontbygge, och det har de båda två.

Lata kvällar framför tv:n är ingenting för dem.
– Vi har ingen tv, säger Oliver glatt och tillägger att de dock har dator.
– Vi är inga soffpotatisar, förtydligar Emma.
För ett tag sedan var de klara med storrenoveringen och ombyggnationen av sitt hus i Smedjebacken.
– Men det var inte riktigt som vi ville ha det. Vi ville ha djur men grannarna klagade på hönsen, berättar Emma.

Paret Erixson/Johansson diskuterade sig då fram till vad de verkligen ville och vad deras dröm verkligen var.
Ett hus med växthus ”ovanpå” bostadshuset, med kretsloppstänk. De började leta mark och hus.
– Jag fick tips om det här, men tyckte inte att det lät som något för oss, så vi åkte inte ens och tittade, säger Oliver.
Men efter en tid så hade det hela mognat och paret köpte stället som har en hektar mark.
Huset i Smedjebacken såldes. Oliver tog sabbatsår från jobb och Emma är mammaledig, för att kunna bygga på heltid i två år.
De erbjöds köpa tomten intill med den lilla sommarstugan, och där bor de nu. I en idyll, men utan rinnande vatten. Duschar gör de hos Emmas föräldrar i Smedjebacken, där de ibland också sover över.

På tomten de köpt stod ett ödehus i bedrövligt skick som de började med att riva, golvplankorna var emellertid okej och återanvändes till hängrännor.
Drömhuset har de namngett ”Däljans naturhus” och bygger helt själva med en del hjälp av föräldrar och vänner förstås. Hela stommen är rest med handkraft. 10-12 timmar per dag räknade de med, men klarar av att hålla tidsplan också med ett lägre tempo om 6 timmar/dag, och tid för lugna dagar med barnen.
Huset har de ritat själva, men konstruktionsritningarna är gjorda av leverantören av stommen.
– De här reglarna kom färdiga, de var lätta att sätta upp, som att bygga med lego, förklarar Oliver och klappar på en del i väggen som ska täckas med isolering av halm, lera och vatten.
Hela husets isolering görs av just halm, lera och vatten. För ändamålet har Oliver byggt ett slags tumlare som påminner om en jättelik cementblandare. 48 halmbalar á 400 kilo styck är inhandlade och ligger som stora berg på tomten.

På tomten blir det trekammarbrunn, och det ska schaktas för de två dammar som ska rena vatten från hus och växthus. Bland annat separeras urin och fekalier från toaletten för att sedan användas som gödning.
Hästgödsel är hämtat och inkört i kallväxthuset, där det blandats med halm. En stor sten har sparats för värmelagring.
All sly som röjs körs i flistuggen och ger markmaterial i orangeriet och kallväxthuset.
– De brände ju inte majbrasan, så nu ska vi få den, säger Oliver glatt, som om det var rena julklappen att få en gammal majbrasa.
Bostadshuset kommer att ha lergolv. Jo, du läste rätt. Men inte vilket lergolv som helst utan ett med golvvärme. Vulkanisk stensand ligger som isolering i botten.
– Leran fördelar värmen bättre än vanliga golv och till exempel behövs det inga plåtar till fördelning av värmen , förklarar Oliver.
Leran är också fuktbuffrande och lagrar värme, lika så med lerputsen i väggarna.

Bostadshuset omfattar 176 kvadratmeter, och inklusive kallväxthus samt orangeri blir det totalt 300 kvadratmeter.
Fönstren i bostadshuset är helt oanvända och inköpta på Blocket. De stora glasrutorna till kallväxthuset är från början treglasfönster som de skruvat isär. Fönstren har de fått från en hyresgästförening som bytt fönster.
Vedpanna och ackumulatortank ger värme och lagring. Solceller och solfångare kommer att producera mer el än huset beräknas göra av med. Elen kommer att säljas vidare och överskottet kommer användas till växtbelysning.
Redan nu finns hönsen på plats och odlingarna börjar växa fram.
– Vi tänkte inte odla något i år, men så kunde vi inte hålla oss, skrattar Emma.
I framtiden kommer det att, förutom hönsen, bli ankor, får, bin och andra djur på fastigheten.

I orangeriet ska odlas citrusfrukter, i kallväxthuset gurka, vindruvor, kiwi och fikon. Potatis och andra grödor som klarar sig på friland odlas ute.
Kallväxthuset går in över bostadshuset som en gigantisk inomhustakterrass. På denna skapas plantskola, yogayta, hängmattor och i framtiden hoppas Emma bedriva ett sommarcafé med försäljning av det överskott som produceras.
Ambitionsnivån är det inget fel på, och om några ska lyckas med ett projekt som detta så är det nog Oliver Erixson och Emma Johansson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS