Familjen Nyström för bandygenerna vidare

Släktnamnet Nyström har varit en del av receptet för god bandy i Borlänge sedan 40 år. Leif, Christoffer, Victor och Joakim Nyström.
Foto: Thomaz Andersson
BORLÄNGE. Släktnamnet Nyström är sedan 40 år en viktig del av receptet för god bandy i Borlänge. Förr var brödratrion Joakim, Leif och Lars kockarna.

Nu är nästa generation, Victor och Christoffer, nya ingredienser i årets upplaga av Peace & Love City.
Mat och bandy är stående inslag på menyn hos familjen Nyström. Brödratrion lever på att laga mat och bandyn har varit en del av deras liv sedan unga år.

Leif, 47 år, är förmodligen den som spelat flest matcher på Tunet. Han var en del av bandyn i Borlänge under 20 säsonger, 1988-2008. På planen en offensiv karaktär, utanför isen ger han intryck av att vara en ytterst anspråkslös person.
– Ingen i laget kan ha gjort fler mål än Leif, men han tog knappast ett skär på egen planhalva, berömmer och retas Joakim, 49 år, på bröders vis.
Leif och Joakim är överens om att den tredje – icke närvarande – brodern var en väl så god bandyspelare.

Inför årets säsong i allsvenskan återfinns åter namnet Nyström i laguppställningen för samma förening, som numera bär namnet Peace & Love City.
Victor Nyström, 16 år, har under försäsongen visat att han aspirerar på en plats i anfallet. Han har spelat sju träningsmatcher och antecknats för tre mål. Pappa Joakim finns nästan alltid på plats när sonen spelar.
Christoffer Nyström, 16 år, har även han dragit på sig P&L C:s tröja i de flesta träningsmatcherna. Han uppskattar det stöd från sidlinjen som pappa Leif utgjort.
– Farsan har bra bandykoll.

Peace & Love City var då förra säsongen summerades bara några poäng bakom de lag som avancerade till elitserien. Sportchefen Daniel Johansson hyste gott hopp om att spelartruppen skulle vara ungefär densamma denna säsong. Verkligheten blev en annan – tio spelare har lämnat.
– Livet spelade oss ett spratt, alla som lämnade oss gjorde det av sociala skäl. Du brukar tappa någon spelare, men att tio går samtidigt är exceptionellt.
Rasmus Linder, 21 år, blev ett av de första nyförvärven. Han spelade med Sandviken i elitserien förra säsongen och anses av bandykännare vara ett av sportens största framtidslöften.
Den rekryteringen kom att bli sällsynt lyckad. Rasmus pappa Thomas Linder valde att följa sonen från Sandviken till Borlänge som tränare. Thomas Linder har en imponerande meritlista. Han har vunnit VM-guld, bland annat med Sveriges damlandslag.

Oscar Stadin, 21 år, SAIK, Niclas Rönnqvist, Kalix, Christian Frohm, Kalix, och Alexander Sundström, Tillberga, är andra starka nyförvärv i Peace & Loves spelartrupp.
– Det låter kanske sjukt, men det känns faktiskt som vi är lite vassare i år. Hotet är en tunn trupp som gör oss väldigt känsliga för skador, säger Daniel Johansson.
Säsongen inleds 3 november borta mot Ljusdal.

Bandybanan på Tunet förbereds inför kung Bores ankomst. Grusbädden vattnas för den dag då kvicksilvret sjunkit under plus fem grader, den temperatur som krävs för att kylslingorna i marken ska orka slutföra jobbet.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 44 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Gick "tåget" för Falu BS i onsdags? När sista omgången av kvalet till elitserien ska spelas i dag, söndag, har inte klubben avgörandet i egna händer längre.
BORLÄNGE. Den 24–26 januari är det åter dags för en av årets bandyhöjdpunkter på Tunets idrottsplats i Borlänge.
FALUN För Falu BS är bandy och livet två element speglade i samma is. – Vi är stolta över "Kids on ice" och det är underbart att se all denna glädje, säger klubbchefen Nicklas Andersson.