ANNONS

Cia Embretsen och Mommo Deeq, här med sönerna Josef och Idris, har drivit fäboden i Säterdalen i sommar. “Vi har sett detta som ett familjeäventyr”, säger Cia. Till vänster i bild ses baggen Bärtil.
Foto: Pär Sönnert

Familjeäventyret vid fäboden nu till ända

SÄTER Fäboden i Säterdalen har i sommar drivits av familjen Embretsen-Deeq. “Vi har sett detta som ett familjeäventyr”, säger Cia Embretsen.

I våras hoppade den tidigare entreprenören av fäboden i Säterdalen av, på grund av de rådande omständigheterna med coronapandemin. Säters kommun gick då ut med en efterlysning efter en ny entreprenör, som skulle driva fäboden under sommaren.

Cia Embretsen och Mommo Deeq, från Brusbo utanför Falun, nappade på efterlysningen och skrev sedan kontrakt med kommunen.
– Det blev lite ont om tid där, det gick bara två veckor från kontraktsskrivning till öppning, säger Cia Embretsen.

De tog med sig sina djur hemifrån, och fick även låna in ett par får som har bott vid fäboden under sommaren.
– Vi har med oss våra höns, ankor och kaniner hit, säger Cia Embretsen.

De fyra sönerna, mellan tolv år och tio månader, har också varit med vid fäboden.
– Vi har sett detta som ett litet familjeäventyr. Barnen har fått vara med och levt fäbodliv, tagit hand om djuren och hoppat i höet i höskullen, säger Cia Embretsen.

De har försökt att hålla några, coronasäkrade, arrangemang för att locka folk till fäboden men det har varit svårt att locka dit folk.
– Vi ordnade ett coronasäkrat midsommarfirande, med ett par spelmän och gott om plats för besökarna, men det kom inte så mycket folk. Däremot hade vi en käpphästtävling som blev väldigt lyckad, säger Cia Embetsen.

I kaféet har de serverat våfflor, fikabröd och glass.
– Det var väldigt varmt de första veckorna, men det har gått bra ändå. Besöksmässigt har det varit rätt bra, men besökarna har mest tittat och inte fikat och handlat så mycket.

Den 16 augusti stängde de fäboden för säsongen. Cia tror inte att de kommer att göra om fäbodäventyret nästa sommar.
– Nej, det känns inte så just nu i alla fall. Det bär sig inte ekonomiskt när besökarna hellre bara tittar än fikar, säger hon.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 34, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS