ANNONS

David Sjöblom, Marcus Ahlinder och Frida Önnerberg är den balladvurmande trojkan bakom den i vår premiärande klubben “Under stjärnorna” på Magasinet. “Man mår ju bara så otroligt bra av de här låtarna”, konstaterar David Sjöblom.
Foto: Sonny Jonasson

Falutrio fixar stämningsfull balladbaluns

FALUN Små steg, stora känslor. Spröda toner, starka minnen. Stämning. “Vill du dansa?” – Det är bara ballader som gäller hela kvällen, berättar David Sjöblom rörande “Under stjärnorna”.

Grundskolans klassdiscon föregicks inte sällan av finessrika förberedelser, fnissig stämning, dekorering av festlokal och inhandlande av 1,5 liters läskflaskor och prasslande chipspåsar.
Den givna avrundningen på de i små skalor storslagna kvällarna sänkte musikens puls.
Upptempobravader byttes mot ballader i långa rader.
– Man mår ju bara så otroligt bra av de här låtarna, konstaterar David Sjöblom, en av initiativtagarna till “Under stjärnorna”.

Tillsammans med sambon Frida Önnerberg och DJ:n Marcus Ahlinder arrangeras den 11 maj premiären för powerballadklubben.
Som fysisk värd ståtar Magasinets mäktiga valv.
– Vi har velat göra verklighet av det här ganska länge. Det finns en klubb i Stockholm med namnet “Natten” som kör på ett liknande upplägg, vi har inspirerats av dem, berättar David.
– Magasinet var med på noterna direkt, de är väldigt bra att ha att göra med. Lokalen är ju den bästa vi har i Falun och kommer passa perfekt för den här kvällen.
Planen är enkel men kärnfull. Ur Marcus Ahlinders DJ-bås strömmar de senaste decenniernas allra mest smäktande, honungsmarinerade, kramsjuka epos nonstop mellan 21.00-01.00. På det stora dansgolvet dansar man långsamt och länge.
– Folk ska helt enkelt dansa tryckare med främlingar, skrattar David Sjöblom.

Är traditionen att dansa tryckare som avslutning på kvällen en aktivitet på utdöende?

– Jag vet inte, men det känns ibland så. Nu för tiden tycks det hellre vara en Avicii-låt och att röja in i det sista som gäller. “Stad i ljus” av Tommy Körberg har dock gjort ett återtåg, så det finns hopp.
– När vi kör “Under stjärnorna” är det bara ballader som gäller hela kvällen. Ta bara Berlins “Take my breath away”. Fy fan alltså, vilken låt. Jag och Frida dansade tryckare i början när vi träffades och det är något vi aldrig slutat med, framhåller David.
Och nämner dessutom några oskrivna regler i dansa kind mot kind-gebitet.
– Man får inte vara för full, man ska ha lite koll. Man bör ju kanske heller inte lukta alltför illa, och man måste självklart bete sig respektfullt.
Hur ser dina tidigaste, starka minnen av ballader och mysdans ut?
– I Grängesberg där jag växte upp, hade vi alltid Magnus Ugglas version av “Ska vi gå hem till dig” som avslutning på alla discon. Den körde vi jämt, oavsett vi var hemma eller på kvartersgården.

Frida Önnerberg bläddrar också hon i ett orkestrerat fotoalbum.
– Jag och mina tjejkompisar styrde upp Alla hjärtans dag-fester, dit vi bjöd alla killar vi tyckte var snygga. Sedan dansade vi oss igenom hela skivor av Celine Dion.
– Det kan ha varit så att vi dansade ett par åt gången, och att resten liksom fick utgöra publik, skrattar hon.
Marcus Ahlinder:
– Min mamma lyssnade mycket på Celine Dion när jag var liten, och den kärleken har gått i arv. Det är ju något med den här typen av låtar som gör att jag bara vill skrika rakt ut.
– Det är glädje, sorg, passion. Så många känslor, och av den inledande responsen på “Under stjärnorna” verkar upplägget tilltala både ungdom och pensionär, anför en glad Ahlinder.

Det tonala temat slår armarna runt såväl nostalgi som musikalisk kärlek här och nu.
– Den där pirriga, härliga känslan man hade inför klassfestens sista tio minuter, den vill vi att alla ska ska känna under en hel kväll, säger David Sjöblom.

Alla tiders bästa ballader
Arrangörstrion för “Under stjärnorna” listar sina fem-i-två-favoriter.

Frida Önnerberg
1. Heart “Crazy on you”
2. Enya “Only time”
3. Enigma “Return to innocence”
4. Celine Dion “Think twice”
5. The Mamas and the Papas “California dreamin'”
David Sjöblom
1. Berlin “Take my breath away”
2. Celine Dion “The power of love”
3. Amason “I want to know what love is”
4. Whitney Houston “I will always love you”
5. Adele “Someone like you”
Bubblare: Spandau Ballet “True”
Marcus Ahlinder
1. Berlin “Take my breath away”
2. Stevie Nicks “Talk to me”
3. Jennifer Rush “The power of love”
4. Rod Stewart, Bryan Adams & Sting “All for love”
5. Cutting Crew “(I just) Died in your arms tonight”

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 07 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS