ANNONS

Charlotte Kalla vid Falu skidstadion under skid-VM 2015.
Foto: Veronica Rigtorp

Falun satsar på skidfest om sju år

Kommunfullmäktige i Falun har beslutat att skicka in en ansökan om att få arrangera ett nytt VM i nordiska skidgrenar år 2027.

Nu inleds kampanjarbetet för att visa det internationella skidförbundet FIS att Falun är den bästa kandidaten.

Det är många som minns skid- och folkfesten i Falun 2015. Det blev inte bara en fest för alla engagerade inom svensk skid- och snowboardidrott, utan också ett evenemang som skapade intresse för skididrotten på längre sikt.
Även bortom skidåkningen var VM i Falun ett banbrytande evenemang för hållbarhet, för miljö- och klimatfrågor och inte minst med få transporter i och med närheten till alla arenor.

Falun har beslutat att, tillsammans med Svenska Skidförbundet, satsa på att upprepa succén från 2015 och kandidera som värdstad för VM i nordiska skidgrenar år 2027.
– Det är förstås fantastiskt roligt att Falun tillsammans med Svenska Skidförbundet vill satsa på att skapa en ny skid- och folkfest. Vi vill göra allt vi kan för att tillsammans med Falun skapa ännu ett långsiktigt hållbart, klimatsmart och förstås idrottsligt succé-VM på hemmaplan, säger Karin Mattsson förbundsordförande i Svenska Skidförbundet.

Falun har en lång tradition av att arrangera stora skidevenemang och ett nytt VM 2027 skulle vara femte gången gillt. 2015 var en ung Ebba Andersson föråkare i spåren, under ett hemma-VM 2027 kan Ebba i stället stå på startlinjen.
– Jag minns hur härlig stämningen var när jag var föråkare vid VM 2015. Jag gick andra året på skidgymnasiet i Sollefteå. Att få uppleva kraften och energin som kommer från publiken när man tävlar på hemmaplan är fantastiskt, det lyfter en som åkare. 2027 är långt fram och jag är duktig på att tänka en tävling i taget, men självklart så vore det häftigt att få tävla i VM i Falun, att stå på startlinjen, om det händer, är något jag skulle värdesätta väldigt högt, säger Ebba Andersson.

Att kommunfullmäktige fattat beslutet att skicka in en ansökan betyder inte att Falun är klara som VM-arrangör. Det Internationella Skidförbundet (FIS) kommer under FIS kongress i maj 2022 fatta beslut om vilka som får arrangera VM .
– Nu inleds ett ordentligt och gediget kampanjarbete där förbundet tillsammans med Falu kommun ska göra allt vi kan för att visa det internationella skidförbundet FIS att vi är den bästa kandidaten. Det finns bland annat inom Svenska Skidspelen i Falun och även efter VM 2015 en bred erfarenhet och stor kompetens som vi så klart ska nyttja. Lägg därtill våra redan befintliga arenor och det banbrytande arbete som gjordes kring hållbarhet och klimatsmarta lösningar, vilket vi så klart vill utveckla ännu mer, så ska vi ge de andra kandidaterna en riktig match, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

Tio olika grenar
Svenska Skidförbundet finns i hela landet genom 23 distrikt och cirka 1 300 föreningar. Förbundet har tio olika grenar: alpint, backhoppning, längdåkning, freeski, puckel, rullskidor, skicross, snowboard, speedski och telemark. Svenska Skidförbundet lever dagligen efter visionen: Bäst i världen – alla på snö. Huvudkontor finns i Falun och i Åre finns det alpina kontor.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS