En forskningsstudie om förlossningar har resulterat i att man i Falun tills vidare jobbar enligt devisen att vecka 41 gäller för att hjälpa gravida kvinnor komma i gång med förlossningen. “Vi träffar nu ett betydligt högre antal kvinnor som får vård vid vår antenatala avdelning”, förklarar Anna-Lena Fältsjö, biträdande chef vid förlossningsavdelningen.
Foto: Sonny Jonasson

Falun förordar vecka 41 för igångsättning

DALARNA. Ny forskning visar att fler barn överlever om förlossningen sätts i gång efter 41 kontra 42 graviditetsveckor. Falu lasarett var tidiga att läsa av läget.

– Det var inte etiskt försvarbart att fortsätta studien, berättar Anna-Lena Fältsjö, biträdande chef på förlossningsavdelningen.
I Sverige sägs risken generellt vara mycket låg för att ett barn dör före eller under förlossningen, eller som nyfödd. Sistnämnda också kallat perinatal död. En viss riskökning ju längre kvinnan passerat efter vecka 40 är emellertid känd.
En ny och omfattande forskningsstudie har undersökt risker och utfall av igångsättning efter 41 respektive 42 fullgångna gravidveckor. 14 sjukhus har studerat totalt 2 760 kvinnor.
Det tänkta antalet var hela 10 000 kvinnor.
Men då sex barn dog innan eller strax efter förlossning, avbröts studien i förtid. Samtliga dödsfall drabbade den grupp som sattes i gång efter vecka 42.
– Det var inte etiskt försvarbart att fortsätta, berättar Anna-Lena Fältsjö, biträdande chef på förlossningsavdelningen.
– Vi förhöll oss till de mönster vi kunde skönja, och i Falun var vi väldigt tidiga att fatta det här beslutet.
Det otäcka kapitlet av studien har resulterat i att man i Falun tills vidare jobbar enligt devisen att vecka 41 gäller för att hjälpa gravida kvinnor komma i gång med förlossningen. Ett arbete som för personalen också innebär förändringar.
– Vi träffar nu ett betydligt högre antal kvinnor som får vård vid vår antenatala avdelning, förklarar Fältsjö.
Och utvecklar:
– För att möta upp det här har vi fått ändra våra rutiner, men jag tycker att vi är väldigt bra på banan redan nu.
I praktiken kommer nu berörda kvinnor i vård i ett annat skede. Lite fler, lite tidigare, som Anna-Lena Fältsjö sammanfattar det.
– Förändringen är positiv, och vi tar väl hand om kvinnorna hos oss.
– Jag tycker att det känns väldigt bra att vi fattat det här beslutet.

Korta fakta från forskningsstudien
*Kvinnorna lottades till induktion vid 41 respektive 42 fullgångna veckor, och sistnämnda uppges vara rutinhandläggning på de flesta förlossningsenheter i Sverige vid graviditet utan komplikationer.
*Kvinnornas hälsotillstånd efter förlossning skiljde sig inte mellan grupperna.
*Andelen kejsarsnitt och instrumentella förlossningar, där sugklocka eller tång nyttjades, var också ungefär desamma.
*Enligt den måttstock som kombinerar perinatal sjuklighet och död fanns det drygt 30 drabbade barn i varje grupp. Däremot konstateras en signifikant skillnad beträffande dödsfallen.
*Landets förlossningskliniker informerades om utfallet, och efter extern granskning av materialet publiceras nu studien, som letts från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
*Forskningen spås bli viktig inför kommande ställningstaganden inom förlossningsvården.

Publicerad i Anninsbladet Dalarna, Falun v49

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS