ANNONS

Årets skapapris delades ut vid en ceremoni vid Dalarna Science center i Borlänge. Från vänster Dalarna science park vd Angelica Ekholm, Almis vd Anna Rosengren pristagarna Fredrik Bokvist och Lars Thelin, Vivolab AB samt prisutdelare landshövding Ylva Thörn.
Foto: Veronica Rigtorp

Faluläkare får pris för hyllad uppfinning

Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna har fokus på framtidens hälsa. Breease är en ”andningsnapp” med ett luftfilter för olika typer av luftföroreningar, bakterier, virus med mera.

Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset 2020, delades ut av landshövdingen Ylva Thörn vid en ceremoni i Dalarna Science park.
Årets vinnare är bolaget Vivolab AB som får 10 000 kronor av Almi och Dalarna Science Park samt 10 000 kronor av Stiftelsen SKAPA.

Fredrik Bokvist och Lars Thelin, Vivolab AB från Falun, får SKAPA-priset för sin högkvalitativa medicintekniska produkt Breease, en ”andningsnapp” med ett luftfilter för olika typer av luftföroreningar, bakterier, virus med mera. Produkten lämpar sig för barn mellan cirka 0-4 år, och syftet är att förbättra hälsa och livskvalitet. Barnet andas genom en utbytbar filterkapsel och därmed minimeras risken att bli sjuk. Flera andra medicintekniska produkter är på gång för Vivolab som kommer att sälja globalt och digitalt direkt.
– Det är en värdig vinnare och en mycket intressant innovation med en världsmarknad framför sig. Vi bedömer det kreativa steget i kombination med samhällsnytta och kommersiella möjligheter. Företaget har stora möjligheter att vinna i den nationella konkurrensen. säger Ulrika Ebenhard, rådgivare på Almi GävleDala och ordförande för SKAPA-juryn i Dalarna samt Jörgen Steen, affärsutvecklare på Dalarna Science Park och ledamot i SKAPA:s jury i Dalarna.

När Fredrik och Lars efter prisceremonin berättar om sin innovation, flödar orden och det framgår tveklöst att de brinner för att göra luften säkrare för små barn. Om deras napp sedan blir en världsprodukt framstår mer som en bonus.
Fredrik Bokvist och Lars Thelin är båda erfarna intensivvårdsläkare och har djup kunskap avseende fysiologi och sjukdomar och har tydligt förstått produktens betydelse nu och i framtiden.

Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen vid SKAPA innovationsgala den 12 november 2020 som i år blir digital på grund av coronapandemin.
Pristagarna tävlar då om 550 000 kronor för SKAPA-priset. Regionala juryn består av representanter från Almi, Dalarna Science park, Ung Företagsamhet, Region Dalarna samt Dala Bergslags Uppfinnare.

Juryns motivering för SKAPA-priset 2020 för innovationen Breease:
“Framtiden är hållbar och nästa generations luft. Denna idé andas renhet, styrka och livskraft. I en tuff bransch växer ett nytt spännande företag upp som ska ge nästa generation chansen till en god start i livet. Med stor erfarenhet och drivkraft har idéägarna utvecklat en produkt helt i tiden och som kommer göra skillnad. Med beprövade tekniker fann de en ny produkt, ett behov och en metod att ta den ut på världsmarknaden.”

Tidigare vinnare av Skapapriserna i Dalarna:

2019.
SKAPA-priset: Petri Ruotsalainen, Jan Zackrisson och Calle Lindroth för OptoPro
SKAPA-priset för unga innovatörer: David Forsberg och Madelena Stunis med Kwikk

2018.
SKAPA-priset: Jonn Are Myhren för Health Box
SKAPA-priset för unga innovatörer: Anton Ölund för Kemhatten

2017.
SKAPA-priset: Mjölmaskrotein – Nils Österström
SKAPA-priset för unga innovatörer: Zono cocktails – Kevin Furunäs

2016.
SKAPA-priset: Luvian – Stefan Lysén
SKAPA-priset för unga innovatörer: Raptor – Bandspännaren

2015.
SKAPA-priset: Pill Popper – Ulrika Lindqvist, Sture Milling och Mårten Milling, Schine innovation.
SKAPA-priset för unga innovatörer: Stopplarm – Jon Friberg

2014.
SKAPA-priset: Bizify- Karl-Oskar Lundin, Xeronic AB
SKAPA-priset för unga innovatörer: Flarie- Filip Tröger, Kim Ejebari och Niclas Bergfors, Flarie AB

2013.
SKAPA-priset: Flyttbar kontaktledning – Bengt Hoppe.

Om SKAPA-priset.
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 500 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 20 000 kronor från Almi, Dalarna Science Park och 10 000 kr Stiftelsen SKAPA.
Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS