ANNONS

Marcus Hellström, Faluättad butikschef för Carlings i Skärholmen. I samspel med fyra andra skandinaviska butikschefer har han designat för legendariska jeansmärket Lee. Modellen bär namnet Lee x Carlings Malone Midnight Blue, och karakteriseras av en tilltuffad version av den i branschen kallade “blue black”-tvätten. “Vi har överfört de slitningar man normalt ser i en klassisk worn-in-jeansbyxa till den”, förklarar Marcus.
Foto: Privat

Falukille designar jeans för klassiska klädjätten

FALUN/STOCKHOLM Marcus Hellström är en kreativt otyglad jeanskännare. Passion och yrkeshantverk leder långt. Hela vägen till att designa brallor för Lee. – Det här är en pojkdröm för mig.

Jeansen kända som Lee såg dagens ljus i staden Salinas, Kansas, år 1889.
I typ 1,5 sekel har varumärket sedan utvecklats och utgjort en av byxvärldens giganter.
Här kliver man inte bara in och hojtar “Öj, hallå, jag har en skön grej på gång” och sedan tilldelas ekonomiska anslag och förtroende att själv designa ett par brallor. Marcus Hellström, Falukille på utlån till huvudstaden – hur gick egentligen det här till?

– Vi har märkt att samarbeten mellan märken har blivit allt vanligare. Dels för en mer exklusiv och limiterad känsla i att bära ett plagg som inte alla andra har, men också en möjlighet för mindre varumärken att kunna lyfta ett nyhetsvärde tillsammans.
– När sedan ett av världens äldsta och största jeansmärken nämner möjligheten att skapa samarbete med oss på Carlings så förstår man genast att det är något stort och meningsfullt. Att vi i Skandinavien har möjlighet att påverka denna amerikanska jeansjätte och designa en egen byxa som endast får säljas i våra butiker. En pojkdröm för mig, fastlår han.

En grupp om fem butikschefer, förutom Marcus och en till från Sverige även jeansproffs av norsk samt finsk härkomst, handplockades av Carlings landschefer och Lee.
– Vi blev inbjudna till Lee’s Europakontor i Bryssel. Vi fick tillsammans ta fram vad vi tycker är ett par jeans som representerar Carlings. Resultatet blev Lee x Carlings Malone Midnight Blue.
– Den har en ganska typiskt skandinavisk tvätt vi kallar för “Blue-black”, som normalt sett är en ganska stilig och dressad tvätt. Vi var eniga om att tuffa till den och överföra de slitningar man normalt ser i en klassisk worn-in-jeansbyxa till den. Alla från rockers till kontorsarbetare kan bära den, vilket vi tycker är kul.

En titt i backspegeln påvisar att den högt emotsedda drömmen nu uppfyllts, vilket har sina randiga skäl och rutiga orsaker.
– Jag har alltid brytt mig om vad jag har på mig, men jeansintresset växte på allvar när jag 2011 började som säljare på Carlings i Falun. Att något som för många bara är ett par byxor i själva verket är något så revolutionerande och packat med historia var det som fångade mig mest. Man blir aldrig fullärd om jeans, resonerar Marcus.

Meritlistan har sedan fyllts på med butiksuppdrag i Stockholm, Södertälje och nu återigen i Stockholm, närmare bestämt Skärholmen i stadens södra kartmålning.
Erfarenhet i samklang med yrkeshantverk och glöd för ett av världens populäraste plagg har skänkt såväl utpräglad smak som skarpsinniga insikter.

– Eftersom jag gillar historia, är de äldre jeansmärkena mig närmast hjärtat. Det finns anledningar till sömmars placering, varför myntfickan finns, vilket syfte en nit har. Däremot har jag ingen favoritmodell. Jag respekterar modellerna precis som de är, även fast de kanske inte sitter särskilt bra på mig själv.

I ett framtidsperspektiv skönjar denimdynamon en progress som hämtar hävd i vad som komma kan och vad som för 30 år sedan varit.
– 80- och 90-talets tvättar sitter fortfarande i. Mycket stentvättat, acid-wash och rippat i rakare och lösare silhuetter. På den tajta fronten så har stretchtygerna utvecklats enormt de senaste åren. Levi’s har framställt en Lycra-stretch som har så bra återhämtning att de patenterat tyget under hela 2018, upplyser Marcus Hellström.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 51 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS