ANNONS

Falu lasarett och Centrum för klinisk forskning ska bistå en uppmärksammad forskningsstudie. Studien fokuserar på blodplasma som behandling mot coronaviruset.
Foto: Sonny Jonasson

Faluforskare i ny coronastudie

DALARNA Falu lasarett och CKF ska bistå en uppmärksammad forskningsstudie. Studien fokuserar på blodplasma som behandling mot coronaviruset.

– I dessa tider känns det värdefullt att få bidra till forskningen kring coronavirus, säger Hanna Sahlgren, specialistläkare och ansvarig forskare för studien i Dalarna.

Etikprövningsmyndigheten har tidigare givit grönt ljus till Karolinska universitetssjukhuset att genomföra en studie om blodplasma som behandling mot coronavirus. Falu lasarett och forskare från CKF – Centrum för klinisk forskning – är nu en del av denna studie.
Forskarna ska samla in blodplasma från tillfrisknade personer med tidigare positivt test för SARS-CoV-2 (coronavirus), för att sedan kunna behandla personer som har sjukdomen covid-19 med de tillfrisknade personernas blodplasma.

Behandling av akut infektion med blodplasma från tillfrisknade personer är en beprövad metod. Den uppges ha testats vid nästan varje ny epidemi sedan spanska sjukan i början av 1900-talet. Metoden har haft effekt i ungefär hälften av alla infektioner där den provats det senaste århundradet. De preliminära resultaten från Karolinska universitetssjukhuset visar att behandlingen med blodplasma kan ha effekt även mot covid-19.
– Sjukdomen har i dagsläget inget botemedel men här ser vi kanske en öppning, säger Hanna Sahlgren i ett tillkännagivande från Region Dalarna.
Hanna är specialistläkare vid Kvinnokliniken, Region Dalarna samt doktorand CKF Dalarna, Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik (MEB) Karolinska institutet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS