ANNONS

Falu Atletklubbs herrar knep SM-silver i tyngdlyftning. Här ses Faluförankrade lyftare och ledare, från vänster topp till nedre höger: Patric Bettembourg, Anton Wiberg, Christopher Vilagi, Timo Salmi, Alexander Antfolk, Simon Johansson, Fredrik Salmi, Jonathan Persson, Linus Hagström och Noah Wiklund.
Foto: Falu Atletklubb

Faluatleter visar fortsatt fin formkurva – silver vid lag-SM

FALUN. Falu Atletklubbs herrar bär ett SM-silver runt halsen. Medaljerna bärgades vid en rafflande finaldag i Vallentuna. – Det finns så mycket och så många att vara stolt över, och det här silvret i lag-SM känns fantastiskt, säger klubbordförande Simon Johansson.

Svenska Tyngdlyftningsförbundets finaler i lag-SM är avgjorda.
På damsidan står ASK Eskilstuna som segrare och herrarnas tävling toppas av Mossebergs AK.
Strax bakom Mossebergarna, med blott 52 poängs muskelminnande marginal, återfinns killarna i Falu Atletklubb.
En framgång som sätter prestationer av hela laget i centrum.

Silversextetten utgörs av Linus Hagström, Fredrik Salmi, Alexander Antfolk, Christopher Vilagi, Anton Wiberg och Anton Liss.
Faluns plats i SM-finalen och nu säkrade silver är ett resultat av att man placerat sig i tätkvartetten i årets elitserie.
– Vanligtvis genomförs två seriespel per vår respektive höst, men till följd av pandemin kördes i år bara höstens upplagor, förklarar Simon Johansson.
Under en minst sagt nervdallrande upplösning i stockholmska Vallentuna ger Falulyftarna allt och bjuder segrande Mosseberg strid ända in i sista svettdroppens saltstänkta molekyler.
Tävlingsstrukturen för det styrkeladdade dramat ser ut som så att sex deltagare i varje lag delas in i grupp ett, två och tre som kör både ryck och stöt.
Vidare följt av grupp fyra, fem och sex som kör ryck och stöt.

Vid start för avslutande grupps stötmoment har Mosseberg blott 12 poängs försprång på Falun, men lyckas nyttja övertaget till slutseger.
När sista vikterna landar på mattan utkristalliseras följande poängscenario i tyngdlyftningsförbundets sammanställning:
1. Mossebergs AK, 1 799
2. Falu AK, 1 747
3. HAK Greppet, 1 731
4. Vallentuna TK, 1 431
Simon Johansson, i nuläget skadad men i ordinarie fall aktiv samt med SM-brons på CV:t, hyllar laginsatsen som leder fram till den glänsande teamutmärkelsen.

Johansson gläds också åt höstens insatser signerade Faluatleter, som via såväl de svenska som nordiska mästerskapen skapat trängsel i klubbens pokalskåp och satt guldkant på förehavanden i både individuell och gemensam regi.
Han förklarar hemligheten bakom vad som kan betraktas som en harmoniskt inramad storhetstid.
– Vi har ett jäkla starkt gäng på bred front, och väldigt fin stämning i klubben. Vi tar det här seriöst och har otroligt bra sammanhållning.
– Gemenskapen syns i alltifrån träningar till att vi har lagställ och bra känsla när vi åker till tävlingar och gästar andra städer.

Långsiktigt arbete positionerar atletklubben på en i dag påtagligt respekterad nivå i nationell konkurrens.
Vilket i sin tur genererar attraktionskraft för andra tyngdlyftare med ambitioner.
– Ja, vårt intryck är att det talas väldigt gott om Falun inom sporten som sådan. Det innebär att atleter från andra håll och klubbar nu söker sig till oss, bekräftar Simon i positiva tongångar.
I de egna leden bedrivs på både ungdoms- och seniornivå ruljangs för träning och tävling som Simon placerar högt på podiet över viktiga led i lyftarnas goda resultat.
Detta i hög grad på både dam- och herrsidan.
– Där ser vi ett oerhört gediget arbete inte minst i ungdomsverksamheten. Här förtjänar Patric Bettembourg att hyllas för sitt ideella, otroligt engagerade och framgångsrika arbete, betonar Simon Johansson.

Han konstaterar en uttalad vilja att framtidssatsa med en välmående atletpluton av Falubörd. Som kan komma att skänkas ytterligare spets och stabilitet via vad som i Simons bedömning är några potentiella, och mycket kvalitativa, nyförvärv.
Summa summarum ser han teori möta praktik i en mycket anrik klubb – tidiga tecken i tiden hittas redan sent 1800-tal, men nutida formation etableras 1941.
– Det finns så mycket och så många att vara stolt över, och det här silvret i lag-SM känns fantastiskt. Från vår sida är det bara att konstatera att 2022 kan bli ett härligt år för Falu Atletklubb, säger Simon Johansson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS