ANNONS

Falu BS är tillbaka i bandyns högsta division, och målsättningen är att klara nytt kontrakt. “Vi har ett starkare lag i år än i fjol. Vi jobbar hårt och gör framsteg”, framhåller coachen Jocke Forslund.
Foto: Sonny Jonasson

Falu BS redo för comeback i elitserien

FALUN. “Bandy, baciller och broms”. Nästan. Benbrott, bakslag och brittsommar har brännmärkt Falu BS försäsong. Men klubbens blåställ backas upp av både hjärna och järnvilja.

Falu BS premiärmatch i bandyns högsta serie är en vecka bort, och för motståndet står Bollnäs GIF.
I den nyligen genomförda träningsmatchen klubbarna emellan skrevs siffrorna 6-1 i hälsingelagets favör. Innan Jocke Forslund inför fjolårets säsong axlade rollen som huvudtränare i Falu BS hade han samma uppdrag i just Bollnäs, och tog då laget till SM-finalspel mot Edsbyn.

Tillspetsad introduktion när Falu BS ånyo skjuter skarpt i bandyns finrum, men inte något som påverkar Forslund i negativ mening.
– Nej, det ska bli kul att möta dem direkt. Jag har en jättebra relation till klubben på så vis, och de har ett lag ganska likt det som när jag var där, berättar han.
– De har andra förutsättningar och är tillsammans med flera andra klubbar än så länge på en annan nivå än vi sett till ekonomi och liknande aspekter.

Där storklubbarna har muskler på banken och kända namn i laguppställningen, har Falu BS värden som kan tillskrivas kollektivet, inställning och en uppoffrande mentalitet.
En underdog med fradgan löddrande från trutskyddet.
Om det räcker kan bara vinterns vilt skenande vågspel visa, men en sak står med all önskvärd tydlighet klar – man kommer inte ge sig utan strid.
– Vi står inför en jäkla utmaning, men vår ambition är att få ett plus ett att bli tre, fastslår Jocke Forslund.
– Många av de andra lagen har utpräglad spets och specialvapen, medan vi inte har några fixstjärnor utan till större del förlitar oss på samverkan, utvecklar han.

I försäsongens träningskamper har det blivit idel förluster, men bland de mindre upplyftande resultaten har tränaren också skönjat positiva tendenser att ta med sig in i seriespelet.

– Däremot blir det ibland lite knöligt när vi själva äger boll, det blir någon felpassning och när motståndet är så här bra sätter de ofta högre press och misstagen straffar sig på ett annat sätt än tidigare.

Det var med öppna ögon och berått mod man listade sig för matcher mot lag som Västerås, Bollnäs, Sandviken, Hammarby och Edsbyn.
– Vi har själva valt att möta hårt motstånd, och det kommer att ta en liten stund att acklimatisera sig till såväl tempot som den överlag högre nivån jämfört med allsvenskan.
– Man kan likna det vid att det finns två olika skikt i elitbandyn, sett till resurser och löneutrymme. Att jämföra oss och en klubb som Villa Lidköping blir lite som när ett svenskt lag ska spela Champions League i fotboll, exemplifierar Forslund.

Och han lyfter den blågulröda truppens inneboende kapacitet, där kubik av bandykunnande väntar på att frigöras på Lugnets isparkett. Mångsidige Fredrik Erikssons armbrott är emellertid smolk i bägaren, och man hoppas att han är åter i spel till december.
– Vi har ett starkare lag i år än i fjol. Vi jobbar hårt och gör framsteg, framhåller Jocke Forslund.

I sin tränarroll tillämpar han den tänkande mannens bandy, där taktik allena inte betyder något utan välmående individer som utför den i praktiken.
– Alla ska må bra och få bidra på bästa sätt efter just sin förmåga, det tror jag starkt på.
Förtroendet för stämningen i laget och spelarna är betydligt högre än för moder natur.
– Ja, just nu är jag faktiskt mest bekymrad över vädret. Jag hörde något om den varmaste oktoberdagen på 144 år. Nu får det bli lite kallt och rimligt bandyväder, skrattar han.

Om säsongens resultatmässiga förhoppningar:
– Vår målsättning är att klara oss kvar i elitserien, och givetvis helst utan kvalspel, säger Jocke Forslund.

Publicerat i Annonsbladet (Falun) vecka 43 2018. 

Fotnot: Falu BS förlorade, 4-9, i elitseriepremiären mot Bollnäs GIF.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS