Ola Jonsson, Ronny Strandberg och Marcus Ekström genomför det mesta arbetet med handverktyg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Fallfärdig mulltimmerhytta rivs och återskapas enligt gamla metoder

För cirka 30 år sedan var Ola Jonsson med och byggde upp Nya Lapphyttan i Norberg. Mulltimmerhyttan är märkt av tidens tand och nu leder han arbetet med att bygga upp den på nytt.
Stockarna på mulltimmerhyttan vittrar sönder och ska bytas ut.
Nya Lapphyttan består av många små timrade hus.

Den fallfärdiga mulltimmerhyttan ska rivas och tillsammans med medarbetare från kommunservice ansvarar Ola Jonsson för att timra upp den på nytt.
– Vi barkade stockarna före jul, och nästan allt arbete genomförs med handverktyg, och rännknutarna huggs ut med yxa, säger Ola Jonsson.

Den rekonstruerade medeltida mulltimmerhyttan, Nya Lapphyttan, är en kopia av gamla Lapphyttan utanför Olsbenning. Det är en av de äldsta industriella anläggningarna i Sverige och härstammar från 1100-talet.
För att bevara Nya Lapphyttan finns föreningen Järnet på Lapphyttan, som bland annat arrangerar workshops på hyttbacken, hjälper till med arbetskraft vid järnförsök och arrangerar utställningar. Mulltimmerhyttan har också använts vid flera tillfällen för att framställa järn.

Ola Jonsson började sitt arbete vid Nya Lapphyttan 1990 då han gick en timringskurs, och sen har det fortsatt.
– I mitten av 90-talet höll vi kurser för arbetslösa snickare, ett 20-tal personer som byggde flera av husen som står här, säger Ola Jonsson och tittar ut över området med små timrade smedjor och hus.
Den 30 år gamla multimmerhyttan är dock i dåligt skick och Ola Jonsson visar på stockar som vittrar sönder.
– Nu är vi snart klara med timringen, och det är kul att jobba med, och sen ska vi flytta allt på plats. Men det största jobbet blir att riva den gamla mulltimmerhyttan, säger han.

Arbetet utförs främst med hjälp av såg och skarpslipade yxor, och Ola Jonsson har god hjälp av Ronny Strandberg och Marcus Ekström.
– Vi har huggit ut rännknutar och timrar allt som ska upp, det har varit ett roligt jobb, säger Ronny Strandberg.
Att hugga ut en rännknut är en medeltida timringsteknik som bland annat användes på 1100-talet vid gamla Lapphyttan i Olsbenning.
För att stockarna på den nya mulltimmerhyttan ska hålla längre stryks de med tjära innan de sätts på plats. Allt arbete beräknas vara klart till sommaren.

Mulltimmerhytta är en konstruktion för smältning av järn ur malm. Det är en äldre typ av masugn vars centrala delar, kallad pipan, är uppförda av eldhärdig sten. Den övre delen är utvändigt klädd i timmer och värmeisolerad med mull – jord, sand och sten – därav namnet. Den nedre delen är byggd av kallmurad natursten.

Ola Jonsson går vidare för att visa på ett par av de andra byggnaderna vid Nya Lapphyttan, ett stall och ett bostadshus som han har varit med och byggt. Strax innanför dörren till bostadshuset står en varptyngd vävstol som användes på 1100-talet, några färdiga vävar finns också till beskådan. Bostadshuset är bland annat utrustat med långbänk och ett bord som har ett inskuret mönster. Det är svårt att urskilja från det lilla dagsljus som kommer in.
– Här har man hållit gästabud, och mönstret i bordet har jag skurit med kniv, säger Ola Jonsson innan det är dags att återvända ut i dagsljuset.
– I slutet av 1990-talet arrangerade vi många olika kurser här, exempelvis mat, smide, sömnad med mera, säger Ola Jonsson.

Parallellt med rekonstruktionsjobb och timring jobbar Ola Jonsson åt Norbergs kommunservice tillsammans med drygt 25 personal.
– Vi sköter allt från mattransporter till postgång. Nu ska vi sätta upp fågelholkar i kommunen, och även fladdermusholkar. Det här är ett varierande och roligt jobb, säger Ola Jonsson.

En liten bit bort finns besökscentrum och Bergslagens medeltidsmuseum som ingår i Ekomuseum Bergslagen. Här finns information om både förr och nu och en utställning som berättar historien. Museet ligger intill Norbergs hembygdsgård Karlberg och här finns även Myrbergs verkstad.
– Nu är det lugnt, men bokningar inför hösten har redan börjat, och i somras hade vi dubbelt så många besökare mot tidigare år, säger Kerstin Mood som tar emot på besökscentrumet och har koll på kultur och miljö i Norbergs kommun.
– Det är ett roligt och tacksamt jobb, och jag hoppas att pandemin ebbar ut så att vi kan öppna för våra arrangemang till sommaren, säger hon.

Järnframställningsplats
Lapphyttan är en järnframställningsplats som användes under tidig medeltid. Utgrävningar som gjordes under 1980-talet visar att en masugn med tillhörande anläggningar har varit i bruk under 1100-, 1200- och 1300-talen. Lapphyttan är en av de äldsta undersökta masugnarna i Europa.
Bergslagens medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan är namnet på det utomhusmuseum som berättar om medeltiden i Bergslagen. Här finns också berättelsen om ett sätt att göra järn som var nytt för tusen år sedan – men som fortfarande är modernt.

Föreningen Järnet på Lapphyttan

I slutet av 1970-talet upptäcktes lämningarna av en komplett medeltida järnframställningsplats, som daterades till 1100-talet. Platsen har länge i folkmun varit känd under namnet “Lapphyttan”. 1994 invigdes “Nya Lapphyttan”, ett försök att i full skala återskapa den unika miljön. Här har man nu under flera år bedrivit experimentell järnframställning med medeltida teknik.
Föreningen Järnet på Lapphyttan bildades för att utveckla och levandegöra den kunskap som finns om medeltida järn och järnframställning. Föreningen drivs ideellt och är beroende av sina medlemmar och deras intresse och engagemang.

Källa: Föreningen Järnet på Lapphyttan

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS