ANNONS

Faisa Nur får utmärkelsen Ungt kurage 2020.
Foto: privat

Faisa Nur – vinnare av Ungt Kurage

BORLÄNGE. Faisa Nur från Borlänge är en av vinnarna av Ungt Kurage som delas ut av Raoul Wallenberg Academy.

Unga är inte bara framtid, utan också nutiden. De agerar här och nu, och därför gör Raoul Wallenberg Academy varje år insatser för att uppmärksamma dem. Med utmärkelsen Ungt Kurage hyllas unga personer i åldern 13 till 20 år som gjort skillnad i sin vardag.
Faisa Nur, 17 år från Borlänge, har fått priset för att hon agerade mot rasism på sin skola.
Faisa Nur och hennes vänner märkte en ökad rasism i skolan. Det var inte bara elever som slängde ur sig rasistiska saker, även en lärare uttryckte sig rasistiskt ett flertal gånger. Rektorn gjorde ingenting åt det trots vetskap.
Då startade Faisa en kampanj som varade i ett par månader och avslutades med en manifestation. Deltagarna gick i ett fackeltåg från Kupolen till Fryshuset och kampanjen fick stor uppmärksamhet i media.
— Att våga ställa upp för någon annan är något som jag tycker är väldigt viktigt att visa styrka och att kunna sätta sig in i någons perspektiv även fast du inte är den utsatta tycker jag också är viktigt, civilkurage för mig är ett öppet sinne. Civilkurage är något som jag bär med mig vart jag än är, säger Faisa Nur.

Om ungt kurage
Utmärkelsen Ungt Kurage syftar till att uppmärksamma unga som med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang.
Årets vinnare har utsetts bland förslag som kommit från allmänheten och skolor.

I juryn sitter:
Beata Kull, grundare av Lärargalan.
Bilan Osman, utbildare och skribent på Expo.
Jiloan Hamid, fotbollsspelare.
Omid Mahmoudi, verksamhetsledare för Ensamkommandes Förbund.
Oscar Zia, artist och radioprofil.
Peter Svensson, grundare av Huskurage och Wendy Francis, utbildare och skribent.
Vinnarna får utöver utmärkelsen göra en gemensam resa i Raoul Wallenbergs fotspår.

Raoul Wallenberg, föddes 2012 och försvann 1945 i Budapest i Ungern. Han är allmänt känd för sina framgångsrika insatser för att rädda många judar under andra världskriget. Han dödförklarades av 2016 och dödsdatumet sattes formellt till den 31 juli 1952.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS