ANNONS

Geten Peppe poserar tillsammans med fäbodkullan Cecilia Hellqvist, kommunalrådet Mats Nilsson (S) och fäbodkullan Sofia Edinius, från Forsnäsgruppen som är entreprenör för fäboden i Säterdalen i sommar.
Foto: Pär Sönnert

Fäboden i Säterdalen har öppnat

SÄTER Efter viss försening har fäboden i Säterdalen slagit upp grindarna. Djuren är på plats för sitt speciella sommarjobb. – Kommunen har investerat två miljoner kronor i fäboden, främst på

När fäboden i Säterdalen slog upp grindarna för sommarsäsongen så stod besökarna i kö. Första dagen var merparten av djuren på plats.
– Det är två kor och två kalvar som anländer lite tidigare. Dessutom kommer vi att ha ett par hästar här då och då. Vi efterlyser även kattungar till fäboden, som då måste vara minst tolv veckor gamla, säger Cecilia Hellqvist, från Forsnäsgruppen som driver fäboden i sommar.
– Djuren bor på Forsnäsgården i Stora Skedvi i vanliga fall. De sommarjobbar här på fäboden i sommar, säger Sofia Edinius, som själv kommer att bo vid fäboden under sommaren.
– Det blir fäbodliv på riktigt, konstaterar hon.

I samband med öppnandet överlämnade kommunalrådet Mats Nilsson (S) över en gästbok till entreprenörerna.
– Och så får getterna lite mat, sade Mats och överräckte ett paket med Skedvibröd, vilket var väldigt uppskattat av de båda getterna Peppe och Kakan.
Vid sidan av djuren finns även en nybyggd höskulle där besökarna kan hoppa i höet.
– Vi vill ha känslan av en gammeldags fäbod här. Ett led i det är att vi har höskullehoppning i stället för en rutschkana eller en karusell, säger Cecilia Hellqvist.

Flera nya byggnader har byggts vid fäboden och byggnationen gjorde att öppnandet blev något senare än planerat.
– Förutom de nya byggnaderna har det även lagts nytt tak på ett par befintliga byggnader, säger Mats Nilsson.
– Det är för att säkerställa aktiviteterna om det skulle regna. Kommunen har totalt investerat två miljoner kronor i fäboden, främst på djurbyggnaderna, säger Josefin Enström.

Fäboden är öppen alla dagar, fram till den 27 augusti. Förutom att bara besöka fäboden går det även att boka in barnkalas eller morgon- och kvällsbestyr vid fäboden.
– Då får man väcka eller natta djuren. På morgnarna hoppas vi att frukostbesökarna kan plocka sitt eget frukostägg, säger Cecilia Hellqvist.
– Det är viktigt för oss att visa barnen var maten kommer från, säger Sofia Edinius.
– Djuren är inte bara prydnadsdjur för fäboden. Tanken är att barnen ska lära sig att djuren används till både mat, päls och sällskap, säger Cecilia Hellqvist.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 25 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS