ANNONS

Foto: Arkivbild

Extra granskning av bostadsuthyrare i år

DALARNA. Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och Skatteverkets bedömning är att hyrorna var högre än tidigare. Inkomster på över 40 000 kronor från uthyrning av bostäder ska deklareras och det kommer Skatteverket att granska särskilt i år.

På Skatteverkets webbplats finns en beräkningshjälp där den som har hyrt ut ett boende fyller i uppgifter om uthyrningen. Tjänsten hjälper till att räkna ut om uthyrningen behöver deklareras.
– Vi vill gärna informera om reglerna eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga säger, Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.
– Utifrån bedömningen att hyresinkomsterna ökade förra året gör vi en särskild kontroll i år. Vi kan då begära in uppgifter från företag som förmedlar uthyrning av bostäder, men vi får inte automatiskt in kontrolluppgifter från dessa. Därför måste den som hyrt ut själv komplettera sin deklaration med hyresinkomsterna.

Den som ägt eller hyrt en bostad under hela året får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Avdraget är tänkt att kompensera för alla extra kostnader man har för att hyra ut.
För fristående fastigheter, till exempel villor eller fritidshus, får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av.
Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela, eller del av, månadsavgiften eller hyran.
Om till exempel halva lägenheten hyrs ut i en månad får halva avgiften eller hyran dras av.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS