ANNONS

Kemi är kul. Det tycker eleverna i klass 6B som firat Kemins dag tillsammans med klassföreståndare Pär Bjuggenfält.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Experimentlusta bland kreativa Karlbo-elever

KARLBO I förra veckan firades Kemins dag i klass 6B i Karlbo skola där eleverna koncentrerat utförde experiment på temat kreativitet. Under överinseende av klassföreståndare Pär Bjuggenfält tillverkades bland annat egna färger i fem olika kulörer.

Meja Säll kollar påsen med brustablett och vatten tillsammans med Tekla Lehtonen. Meja kommer också att åka till Tekniska museet på höstlovslägret Maker Camp tillsammans med klasskompisen Vilgot Engström. “Det ska bli så kul”, säger hon.
Rasmus Ohls och Milian Stenberg har koll på instruktionerna.
– Kemins dag har jag varit med på i alla år och det är alltid aktuella ämnen med olika teman. Även elever i årskurs fem ska testa på experimenten, säger Pär Bjuggenfält.

Sjätteklassarna i Karlbo skola kommer från Lunds skola som lades ner efter vårterminen 2021.
– Jag har bytt skola flera gånger av andra orsaker, men Karlbo är bra och jag trivs, säger Nelly som är ett år yngre än sina klasskamrater.
– Men jag tror att jag är längst, tillägger hon.
Pär Bjuggenfält delar ut papper med information om hur experimenten ska utföras och råder att verkligen läsa igenom instruktionerna.
Därefter följer en kort diskussion om vad kreativitet egentligen är och svaret blir koncentration, fantasi och att komma på saker.
– Det är kul med experiment. Det är nyfikenheten som är viktigast och man behöver inte förstå allt, säger Pär Bjuggenfält.
Första experimentet handlar om att fånga bruset i påsen då man tillsätter en brustablett och vatten i en zip-påse. Frågan som ställs är vad det är i påsen och svaret är koldioxid som är en färglös gas. Sen följer en del samtal om det innan nästan experiment tar vid, att göra sin egen färg. Då är det betydligt fler ingredienser och moment att hålla rätt på men till slut står fem färdigblandade kulörer på varje skolbänk.
– Det här var jättekul och mycket bättre att lära sig genom att göra något än att läsa om det i en bok, säger Nelly.
Pär Bjuggenfält berättar att två av klassens elever, Vilgot Engström och Meja Säll, kommer att testa på mer experiment under höstlovet. De har blivit uttagna till Maker camp på Tekniska museet som är ett läger för unga mellan 12 och 15 år. Där får de chans att utveckla egna idéer till uppfinningar.
– Det är 15 barn från hela Sverige som blir uttagna och två av dem kommer från den här klassen, det är jättekul, säger Pär Bjuggenfält.

Årligt arrangemang
Kemins dag är ett årligt återkommande arrangemang med mål att väcka och sprida intresse för kemi hos unga. Kemins dag firas i hela landet med hjälp av materialpaket som innehåller roliga och pedagogiska experiment, lärar- och elevinstruktion.
Alla lärare som vill kan beställa ett kostnadsfritt materialpaket från IKEM. Experimenten är anpassade för årskurs 4-7 i grundskolan.
Intresset för dagen har vuxit snabbt de senaste åren och i år deltog drygt 4500 klasser och 16 science center. Det innebär att ungefär 110 000 elever var med och upptäckte att kemi är kul, viktigt för framtiden och för hållbar utveckling.
Bakom Kemins Dag står IKEM, Kemilärarnas Resurscentrum, Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Källa: ikem.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS