NTS nya spårriktare gjorde ett snabbt stopp i Borlänge. Från vänster operatör/förare Joakim Hansson, vd Patric Svensson och Nivellör/förare Thomas Back.
Foto: Veronica Rigtorp

Exklusiv tungviktare banar väg för tågen

Nordic Tamping Service AB (NTS) har gjort en investering i storleken 30-35 miljoner kronor. Nyligen kom den 46 ton tunga maskinen till Borlänge.

– Vår maskin är av modellen P&T 08-275/4/ZW och kan transporteras som tåg med 80 kilometer i timmen eller med trailer på väg, berättar VD Patric Svensson.
Thomas Back, nivellör/förare, tar vid.
– Maskinen kan enkelt lastas och lossas för egen maskin på till exempel en hårdgjord yta i spårområdet, eller en järnvägsövergång.
– Om vi lossar eller lastar maskinen vid en järnvägsövergång, sätter vi bara den här plattan under maskinen och kan sedan vända den 180 grader med på två man, förklarar han.

Det låter lätt, men spårriktaren väger hela 46 ton och de vana och välmeriterade förarna Back och Joakim Hansson är speciellt rekryterade till tjänsterna.
Båda herrarna har lång erfarenhet av spårriktare och jobbat med maskiner större än denna modell.
VD Patric Svensson har också lång och gedigen kunskap i ämnet och alla tre har goda kontakter i branschen.
Patric Svenssons bana i densamma startade 1993 när Lars Olov Johnson (spårsvetsar Jonsson), då på Banverket, jobbade extra med svetsning åt BSM.
– Jag träffade Lars Olov Johnsson när jag jobbade som lokmekaniker och han “lurade” in oss i järnvägsbranschen, berättar Patric Svensson med ett leende.
Efter det blev det många turer – alla inom järnvägen.

BSM Järnväg startade 1994, ett avknoppningsföretag från BSM, där Patric och en kollega blev anställda. Detta i en tid när mycket inom järnvägen började privatiseras.
1996 såldes företaget och blev NTS Nordic turnout system. Patric stannade kvar i det nya bolaget till 2002.
– Därefter drog jag och några andra igång RWS. Vi byggde på med nya bolag varje år.
2012 blev RWS och de andra bolagen uppköpta av ett riskkapitalbolag, och Patric jobbade kvar som anställd fram till 2016.
– Då öppnade jag och en kollega PP Rental i Säter med uthyrning av maskiner och verktyg till företag och privatpersoner. Jag sålde bolaget förra året i september och tog några månaders semester.

När Patric var till STG för att hämta sitt cv, blev han tillfrågad om han ville jobba med kalkyl och anbud.
– Jag började nu i januari och slutade i juli, ler han.
Därefter startade han och några kollegor NTS Nordic Tamping Service.
– Storinvesteringen är gjord på vinst eller förlust. Vi hade inga avtal eller kontrakt klara när vi köpte maskinen från Norge, vi förlitar oss på magkänsla, säger Patric Svensson och fortsätter:
– För “mindre” jobb som hamnar, kommuner samt mindre entreprenader är den här maskinen perfekt. Vi riktar oss till både små och stora kunder i Sverige, Norge och Danmark, det spelar ingen roll om det är en privat eller statlig spårägare, om de har en stor eller liten anläggning.
– Vårt mål är alltid att tillgodose kundens behov och se till att deras anläggningar är i bästa möjliga skick för att minska slitage och framtida underhållskostnader.

Det låter kanske helvilt att gå på enkom magkänsla, men i företaget finns mycket kunskap gällande bransch och efterfrågan samt kontakter på just den här sortens maskin.
– I Norge finns ingen sådan här maskin, för den som fanns köpte vi. I Danmark finns två och i Sverige två, inklusive vår. Och efterfrågan är stor, förklarar Patric.
NTS:s maskin har vissa specifika fördelar.
– Problemet på järnväg är tid, där går ju tåg och dom ska vi störa så lite som möjligt. Genom att vi kan flytta vår maskin på trailer och väg, kan vi snabbt vara på plats och snabbt vara därifrån.
– Vår marknad är snabba utryckningar och som extra resurs vid stora, dyra entreprenörsjobb.
Maskinen med personal har redan avverkat sina första uppdrag i Solna åt Jernhusen. Nu bär det av till Arlöv åt NRC och därefter till Storuman för Sveab.

Fakta spårriktare
Spårriktare används till att justera spårläget efter tillexempel nybyggnation av spår och växlar samt underhållsarbeten. Maskinen lyfter och baxar spåret i sitt rätta läge därefter komprimeras och packas ballast under slipers med hjälp av stoppaggregatet som hänger i ramen på maskinen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS