ANNONS

Evelina Lenne har nyligen flyttat till det som kallas Tyrolerhuset eller Häftiga Harriets hus i Stora Skedvi. Där ska hon också ha sin egen salong. “Många tycker det är skönt att slippa åka in till stan för att få ett hårsvall”, säger Evelina.
Foto: Karin Diffner

Evelina förverkligar drömmar

NYGÅRDARNE. Hon vurmar för både nostalgi, teknik, “muskelfordon” och smink. Nu satsar Evelina Lenne på egen salong i ett härbre på gården. – Det är otroliga kontraster i i mitt liv, men det älskar jag, utbrister hon.

I ett gammalt timrat hus med blyinfattade fönster och vidunderlig utsikt över sjön Hyen i Skedvi bor Evelina Lenne med sambo och fyra barn.
Olika tillbyggnader har gett huset en särskild karaktär med oregelbundna vinklar och vrår. Takbjälkarna är blottade, golvplankorna breda.
– Och så är det två trappor upp till övervåningen. Det är roligt för barnen att springa runt, säger hon.

Även om det inte hörs så kommer Evelina från Hammarö i Värmland. Kärleken tog henne till Stora Skedvi och här har hon blivit kvar, även efter att den första kärleken svalnade.
I höstas köpte Evelina tillsammans med nya kärleken Tommy Pettersson det speciella huset i Nygårdarne. Här har hon en Pontiac Trans Am från 1979 i garaget och en salong i härbret.
– Jag har fått berättat att vårt hus kallas Tyrolerhuset eller Häftiga Harriets hus efter en speciell kvinna som bodde här förut. Hon hade pool, två hundar och alltid tyrolerhatt med fjäder på sig när hon rastade dem, berättar Evelina.
Hon häller upp kaffe i koppar med Muminmotiv och sjunker sedan ner i den gröna sammetssoffan.
– Jag älskar loppis och nostalgiprylar. De här möblerna stod inplastade på en vind, så de har aldrig blivit använda.
Evelina är utbildad processtekniker och jobbar sedan åtta år som teknisk koordinator på Faluföretaget Kiwa Inspecta. Vid sidan av det har hon många starka intressen. Smink har hon fascinerats av sedan hon var tonåring.
– När jag gick på gymnasiet började jag sälja smink åt ett tyskt företag och åkte runt och hade sminkpartyn hemma hos folk, berättar hon.

Genom företaget fick hon utbildning inom olika sminktekniker och hudvård. Under åren har hon senare byggt på med flera utbildningar, bland annat i att göra håruppsättningar, hårförlängningar och förtjockningar.
Och kunderna har strömmat till. Från början var det mest vänner och vänners vänner, men ryktet har gått och Evelina har fått allt fler “okända” kunder.
– Det är många på landet som också vill ha ett större hårsvall och hellre åker hit än in till stan.

Av alla uppdrag så har Evelina en stor favorit, nämligen att sminka och styla håret på brudar inför vigseln.
– Det är så himla speciellt att få vara med och göra sitt yttersta för att kunna förverkliga den blivande brudens dröm.
Evelinas ler stort och de blågrå ögonen glittrar lite extra när hon berättar om brudstylingen.
– Jag älskar verkligen det, utbrister hon.
Inför ett bröllop brukar bruden komma på konsultation långt i förväg till Evelinas salong som är inrymd i ett härbre på gården.
– Men på själva bröllopsdagen är jag mobil och tar med mina verktygslådor och åker hem till bruden. Då brukar de känna sig trygga och det blir bra.

Ser du några trender i hur brudarna vill se ut?
– De vill ofta ha en naturlig, fräsch och lite glowing make up. De vill vara vackra men naturliga och måste kunna känna igen sig själva.
Från att ha haft verksamheten på hobbynivå registrerade Evelina i fjol också sin firma under namnet Beauty by LePaige.
– Det är efter ett smeknamn jag haft, förklarar hon.
Vad har du för framtidsplaner med företaget?
– Jag älskar det jag gör och att träffa folk. Nu gör jag det på helger och kvällar och det är så kravlöst och kul.
Skulle du kunna tänka dig att göra det på heltid?
– Så länge jag hinner hålla mig uppdaterad så skulle jag vilja göra det ännu mer, men jag älskar mitt andra jobb också.
Evelina funderar en kort stund och fortsätter:
– Det är väl det som är bra med mitt liv: Att jag har de stora kontrasterna. Jag gillar både att hålla på laga saker och skita ner mig och det feminina i att sminka, göra håruppsättningar och skapa brudar.

Fakta
Evelina Lenne
Ålder: 37 år.
Bor: I Nygårdarne, Stora Skedvi.
Familj: Sambon Tommy Pettersson, 41, döttrarna Estridh, 10, och Hilda, 9, samt bonusbarnen Emil, 14, och Nora, 8 år.
Yrke: Teknisk koordinator, make up-artist och hårförlängningsstylist.
Intressen: Att titta på smink- och hårvideor, inreda huset, gå på loppisar och att hålla på med eller köra nostalgi- eller “muskelbilar” som den egna Pontiacen från 1979. “Jag är löjligt förtjust i att lorta ner mig och går mest klädd i varselkläder här hemma.”

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS