ANNONS

Evan Bergqvist upptäckte ett stort hål i marken här vid granen där tomten lämnade julklappar till honom i vintras. Nu har hålet fyllts igen med jordmassor och istället förvandlats till en liten kulle.
Foto: Rebecca Linder

Evan upptäckte dödsfälla i skogen

AVESTA. Evan Bergqvist, 3,5 år, gjorde en fasansfull upptäckt i ett skogsparti på kommunens mark. Intill granen fanns ett stort hål, ett gammalt brunnshål.

– Hade vi tagit några steg till så hade vi rasat ner i hålet, säger Evans farmor Inga-Lill Bergqvist.
Hon flyttade hit för tre år sedan och intill huset finns ett fint skogsparti. Det är ett så kallat parkområde och marken ägs av kommunen.
– Det är populärt att promenera här och det är många som går med sina hundar, säger Inga-Lill Bergqvist.

Marken ägdes för länge sedan av järnverket och här fanns då ett hus som numera är rivet. Förmodligen är hålet som de stötte på i skogspartiet ett gammalt brunnshål som använts till det huset en gång i tiden. Evan Bergqvist var nyligen på väg ut i skogspartiet för att lägga sin önskelista till tomten vid den ståtliga gran där tomten i vintras lämnade julklappar.
– I vintras när vi var här så var det ju snötäckt och vi måste ha haft änglavakt då, säger Inga-Lill Bergqvist.
För nu när de kom fram till granen så sträckta Evan ut armarna och sa “stopp farmor”. Framför dem tornade ett stort svart hål upp sig. Hade de tagit ett par steg till så hade de förmodligen ramlat ner i hålet.

– Hade inte Evan upptäckt hålet så vet jag faktiskt inte vad som hade hänt, jag vill inte ens tänka på det, säger Inga-Lill Bergqvist med fasa i rösten.
Dagen efter, på torsdagen, tog hon ett rep och gick tillbaka för att se eventuellt hur djupt hålet var. 18 meter rep firades ner utan att nå någon botten. Hon kontaktade kommunen fredag morgon och på eftermiddagen återkopplade kommunen. Hon fick då till svar att de inte skulle hinna ut och titta. Men i måndags kom de ut och tittade.
– De konstaterade ju att det var rena dödsfällan så sedan var de ganska snabba med att fylla igen hålet, berättar Inga-Lill.

Först tänkte de hugga ner granen och lägga på ett brunnslock över hålet, men då protesterade Inga-Lill eftersom granen betyder något för Evan och är starkt förknippad med tomten som lämnade julklappar här i vintras. Så nu har de istället fyllt igen hålet med jord och det gick åt cirka 15 kubikmeter jordmassor.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 42 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS