Pianotekniker Örjan Rundström vet hur ett piano ska låta och han hör när det stämmer.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Ett ostämt piano är lika trist som falsksång”

NORBERG Det finns runt 100 pianostämmare i landet och Örjan Rundström i Norberg är en av dem. Han har en lång musikalisk bakgrund, främst på elbas i olika bandkonstellationer, och hans känsla för ton och teknik visade vägen till jobbet som pianotekniker.

Sandra Grönberg delar Örjan Rundströms musikintresse och hon både sjunger och spelar gitarr.
Örjan Rundström har spelat gitarr sedan barnsben och sen ungdomen är det främst elbas.
– Jag började reparera instrument redan i tonåren. Eftersom jag hade bra gehör, teknisk färdighet och det var brist på pianostämmare så halkade jag mer eller mindre in på yrket, berätrtar han.
Örjan Rundström är 68 år, född och uppväxt i Östersund, Mora och Fagersta. Han har aktiva musiker i hela släkten och musikaliteten har gått i arv.
– Men jag är den enda av syskonen som har varit aktiv musiker, säger han och visar in i huset i Norberg.
Här bor Örjan Rundström tillsammans med sambon Sandra Grönberg och deras gemensamma barn Astrid, 12 år, och Tage som är sju år.
– När Tage föddes gick det undan och jag fick agera barnmorska. Men det gick bra, säger Örjan Rundström.
Han har också en hemmavarande son från tidigare förhållande plus några till som är utflugna. Örjan Rundström har tio barn, elva barnbarn och två barnbarnsbarn. Det blir med andra ord fullt hus hos familjen Rundström-Grönberg när alla samlas.
Nu ska det dock handla om musik som stämmer och musiken har alltid funnits med i Örjans liv. Scendebuten gjorde han med gruppen Himmel & Pannkaka år 1970. Det följdes av flera spelningar tillsammans med orkestrar, bluesband och olika musikgrupper.
Sedan 1994 ingår han i Kilborevyn där han både spelar och ansvarar för ljudtekniken. Han bidrar även med en del rekvisita och sångtexter. Örjan Rundström är också aktiv i folkmusikgruppen Westmannafolk sedan flera år tillbaka.
– Sen spelar jag i Effect som är ett coverband. Jag är med i lite lösa konstellationer och det blir spelningar på olika musikscener, kyrkor, äldreboenden med mera.

Hur kom du in på att stämma pianon?
– Det började med att jag såg en annons i lokaltidningen 1977 där man sökte en basist till ett dansband. Då kom jag med i dansbandstrion Max Orkester från Avesta med Peo Nilsson som klaviaturspelare.
Peo Nilsson hade också en musikaffär i Avesta och han behövde någon som kunde reparera instrumenten. Örjan hade kunskapen och på den vägen är det.
– Jag är självlärd och grunden är att ha bra gehör och hörsel, säger Örjan som reparerar både mekanik och ton i pianon, flyglar och orkesterinstrument.
Själv har han flera egna instrument som piano, gitarrer och ett stort mixerbord. Han hyr också ut instrument och som den pianotekniker han är finns alltid en stor väska färdigpackad med olika pianotillbehör.

Du hör när det inte stämmer?
– Jag kan höra ett pianostycke och uppfattar om det är något ljud som inte stämmer. Det är lika trist med ett ostämt piano som det är med falsksång.
Det tar runt två timmar att stämma ett piano och alla pianon har sin klang. Örjan har en app i mobilen där han tar ut de första tonerna men sen är det känslan och hörsel som gör resten.
– Det gäller att lyssna och jag är helt fokuserad när jag jobbar. Det är som att måla och först gör du en skiss. Vissa instrument svarar olika och jag är glad om en pianist är med som kan känna av tonen under arbetet.

Vilka är dina kunder?
– Jag jobbar mycket med Västmanlands teater där jag hjälper till med ljud, ljus och scen. Sen blir det jobb i konserthus och kyrkor. Under pandemin har flera privatpersoner hört av sig också.
De flesta uppdrag är inom 15 mils radie och vissa gånger är jobbet socialt och ibland är det ett ensamjobb och Örjan uppskattar variationen.
– Överlag är det brist på mekaniker och jag gör också större industrireparationer. Då handlar det exempelvis om vals- och lagerbyten och det finns alltid något att göra.

Får du göra akututryckningar också?
– Ja det händer att arrangören missat att se över pianot inför en konsert och då blir jag inringd. Ibland kan det vara något så enkelt som att ett litet suddgummi från en penna trillat ner i en flygel. Då kan det hindra två toner och pianisten får panik.
Örjan Rundström har servat många kända musiker och artister genom åren. Några exempel är Björn Afzelius, Carola Häggkvist, Bernt Egerbladh, Charlie Norman och många, många fler.
– Det är roliga uppdrag och under åren har jag fått träffa många av mina barndomsidoler, säger Örjan Rundström.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS