ANNONS

Frida Lindberg med lilla Tage. Hennes rum är tapetserad med en förstoring av Alice Lunds linväv.
Foto: Maria Karlsson

Ett mingel och samtal med modiga människor

BORLÄNGE. Dalarna Science Park bjöd nyligen in till designmingel med snittar från restaurang Julius Carlsson och glögg, men också samtal med modiga människor med talang, mod och genomförandekraft, som de beskrivs på Dalarna Science Park. Det blev också visning av de nya fräscha kontorsrummen, som byggts om för att möjliggöra fler möten mellan människor.

För att andra ska inspireras och se att även i offentliga miljöer kan hållbarhetstänk med bland annat återbruk vara en ledstjärna. Exempelvis en ny färg på stolarna eller ett nytt tyg kan vara det som behövs i stället för att slentrianmässigt slänga hela den befintliga inredningen vid en renovering.
– Från början var inte hållbarhet direkt i fokus när renoveringen planerades, men med krav på att tänka klokt och ekonomiskt blev exempelvis återbruk av möbler och inredning en del av lösningen, berättar Anna Torsgården, hållbarhetsstrateg, Dalarna Science Park.
Renoveringen av arbetsmiljön har varit ett samarbete mellan Hushagen Fastighets AB och organisationen Dalarna Science Park. Projektledare har varit Elin Holst Granlund och till sin hjälp har hon haft Maliin Stoor, inredare och stylist med mera, samt Mondo Arkitekter.

Gunnar Kaj har inrett med bilder på blomsterarrangemang och växtutställningar, bland annat en utställning i kungens sovrum på Huseby bruk.

Mötesrum har inretts i samarbete med de modiga människorna, företagarna och entreprenörerna, från Borlänge. Rum representeras exempelvis av Gunnar Kaj, som bland annat ansvarat för blomsterarrangemangen på Nobelfesten i 14 år och Margaretha Julle, som reser världen över och skapat scenkläder åt Alcazar med flera.
Andra rum representeras av Frida Lindberg som tagit över textilkonstnären Alice Lunds verksamhet i Borlänge och tagit det till nya höjder. Hon har bland annat skapat en stor väv på en skyskrapa i New York.
Martin Öjes som startade Dream Hack på Kupolen och Linda Karlsson, känd som artisten Miss Li har också sina egna rum i huset.
– Inget rum är nog mer populärt än något annat, de är nog alla lika heta. Många av de företag som finns i huset använder rummen i dag men de är även öppna för andra att hyra, säger Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park.

Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park.

Det är inte bara kontorsrummen som renoverats.
– Vi har byggt solceller på taket och är nästan klara med hela ombyggnaden, men egentligen kommer vi nog alltid att bygga om, säger Jörgen Isaksson, vd på Hushagen Fastighets AB.
Han kan också berätta att de bland annat är först med att installera fjärrkyla, där ventilationen kan styras och värme blir till kyla under varma sommardagar.
Dalarna Science Park är en organisation som arbetar med utvecklingsprojekt viktiga för Dalarna samt med företagsutveckling. Här kan personer med en företagsidé få hjälp att förverkliga sina drömmar, men även befintliga företag som vill utvecklas kan få det stöd de behöver.

Christina Sjöberg, kommunikationschef för stiftelsen DSP, visar en kontorslokal med ljudabsorberande skärmväggar.

Angelica Ekholm tycker vi borde prata mer om företagande och entreprenörskap i Dalarna. Som exempelvis de 22 nya företagen, så kallade start-ups som finns på Dalarna Science Park.
– Tror vi är vana att prata om de riktigt stora företagen vi har i Dalarna, men för oss är det är viktigt att uppmärksamma att vi även har en start-up scen i Dalarna med många mindre företag som gör en häftig resa. Sedan starten har vi haft 165 företag som vi stöttar med våra processer. De omsätter i dag 742 miljoner kronor och sysselsätter 481 personer.
Hon berättar att det kan handla om människor som har en idé om att starta något helt nytt och vågar satsa på det. Ett exempel är Tebrito, ett Orsaföretag som startat produktion av insektsprotein, sedan EU godkänt mjölmask som livsmedel.
– Det är ett helt nytt område, och bidrar dessutom till den egna livsmedelsförsörjningen som det numer pratas mycket om.

En plats för möten mellan människor.
Glitter och glamour i Margaretha Julles rum.
Mycket färg i Linda ”Miss Li” Karlssons rum.
Jimmy Stening och Görgen Tidén bjöd på snittar från Julius Carlsson.
Dalarna Science Park, hela Dalarnas innovationsarena.

MARIA KARLSSON

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS