ANNONS

I 25 år har Monica Backlund drivit Rut & Knut i Svärdsjö. Nu är det dags för någon annan att ta över. Valfriheten som pensionärslivet innebär lockar. “Jag fyller 66 år i höst. Den här spontana friheten har jag inte riktigt haft förut, den vill jag testa”, berättar hon.
Foto: Sonny Jonasson

Ett livsverk söker arvtagare

SVÄRDSJÖ En för bygden klassisk butik inväntar framtida kompassriktning. Epokskifte ligger på lut för Rut & Knut. Ägarinnan och eldsjälen Monica Backlund är redo för nästa kapitel i livet.

I ett kvarts sekel har Borgärdesvägen 16 iklätt sig rollen som modebutik för både kvinnor och karlfolk.
Rut & Knut i Svärdsjö har nu nått fram till ett vägskäl som i ägarinnan Monica Backlunds förhoppning inte ska utgöra vägs ände.
– Jag ska sälja butiken i höst. Eftersom klädbranschen går i halvårscykler går det inte att avveckla pang-på, förklarar Monica Backlund nuläget.
– Har faktiskt redan lagt ut butiken på Blocket, men hittills inte fått något som kan bedömas som seriös respons, meddelar hon.

På en mindre ort som Svärdsjö kan näringslivets hörnpelare få större betydelse och symbolisera mer än bara handel, jämfört med i en tätort där utbudet är större.
Monica nämner att det koncept hon plöjt ned hjärta och själ i har den lokala närheten och personliga bemötandet som honnörsord. Där Rut & Knut har sällskap av fler aktörer i det lilla samhället.
– Det blir lite speciellt på en mindre ort, man känner varandra och hjälper varandra. Du kan få den trasiga diskmaskinen fixad och hemkörd samma dag, och när jag har datorkrångel räcker det med ett kort samtal till den lokale experten, skrattar hon.
– Och om någon ska ha kläder till sin mamma på Källegården försöker jag ju inte sälja det dyraste, glittrigaste.

Men nu är den rutiga och knutiga sagan – åtminstone i regi av Monica Backlund – all.
– Många kunder och bekanta ansikten i lokalbefolkningen kommer in för att prata, och när jag nu ska sälja är stämningen inte sällan “vad ska vi göra, var ska vi handla nu?”, och därför hoppas jag att någon vill driva butiken vidare.
– Det är mer än ett år sedan jag fattade beslutet att sälja, men det är givetvis väldigt känslomässigt. Och jag tror att den haft betydelse också för bygden. Just därför vore det så synd om den skulle försvinna helt, säger Monica.

Att hon nu vänder blad och fäster blicken på andra äventyr är en hållning som tar avstamp i såväl födelseattest som entusiasm för det vardagliga åtagandet.
– Jag fyller 66 år i höst, och känner att pensionen har mer än arbete att erbjuda. Den här spontana friheten har jag inte riktigt haft förut, den vill jag testa, säger Monica Backlund.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 20 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS