ANNONS

Första upplagan av uppvisningsracet Gasoline Revival genomfördes förra helgen på gruvområdet i Grängesberg. Det blev ett evenemang som gav mersmak både hos publik och arrangör. “Fy sjutton, vad bra det blev”, utbrast Peter Larsson i arrangörsstaben efteråt.
Foto: Karin Diffner

Ett gråmulet himmelrike för motorentusiaster

GRÄNGESBERG. Premiären för nostalgiracingen på gruvområdet blev en riktig höjdare trots gråkallt väder. – Suveränt! Det här är ett perfekt område för bilevenemang, berömde Björn Lundberg från Nyhammar.

Det blåste snålt och termometern visade på ynka 13 grader, men de många leenden som mötte besökarna på Gasoline Revival räckte för att värma upp hela gruvområdet.


För första gången någonsin arrangerade Gasoline Magazine ett nostalgirace med bilar tillverkade före 1949.
På grund av pandemin begränsades antalet besökare vid tävlingsområdet, men publiken verkade finna sig i det också, särskilt då det fanns mycket annat att titta på.

Unika kustombilar, coola hot rods och läckra motorcyklar ställdes ut för allmän beskådan. I Maskinhallen erbjöds bland annat konst, tatuering och vintagekläder.
Många besökarna kom i egna entusiastfordon som också ingick som en del i evenemanget.

 


Mats Andersson från Torshälla visade upp sin kärra, en 28:ans Roadster.
– Det här är kanon med så mycket gamla klassiska bilar och hot rods på samma ställe, utbrast Mats som själv brukar köra i olika tävlingar.
– Jag hoppas evenemanget blir permanent. Det kan nog bli hur stort som helst eftersom det vänder sig till en så stor målgrupp.

Mats var iklädd en gammal mekanikeroverall från BP. Förutom att funktionärer och de tävlande måste ha tidstypiska kläder så hade också en hel del av besökarna valt en gammaldags klädstil.
En av dem var Sandra Rydberg från Uppsala för dagen klädd i en uniform från svenska Lotta-kåren som matchade den Buick 1937 som hon kom i.
– Jag brukar gå klädd så här till vardags också, i kläder från 1930-50-talet, berättade hon.


Peter Larsson från arrangörsstaben var helt lyrisk efter premiären.
– Fy sjutton, vad bra det blev! utbrast han.
– Det blev precis så bra som vi föreställt oss när vi fick syn på stället första gången.


Blir det en fortsättning nästa år?
– Ja, vi har fått så mycket positiv respons över det här konceptet med en seriös och stor retroträff, att det vore dumt att inte köra igen. Men då tror jag att det blir lite tidigare på sommaren. Det blev lite kallt nu.
Hur många besökare hade ni?
– Vi har inte räknat ut det än, men någonstans mellan 2 000 och 4 000. Och de kom ända från Tyskland och Spanien. Den som hade åkt längst i veteranbil var en holländare som åkt 250 mil i en bil från 1930.
– Han hade tänkt tälta, men det var någon som förbarmade sig över honom på campingen så han fick sova i en husbil eller husvagn.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS