ANNONS

Anneli Östberg, Friskis och Svettis Borlänge.
Foto: Privat

Ett gäng eldsjälar som brinner för alla andra

BORLÄNGE. Det har blivit dags att rösta fram Borlänges eldsjäl 2021. Tunabyggen, Hushagen och Borlänge Energi har presenterat sina åtta finalister i Borlänges eldsjäl. Fram till och med den 24 oktober kan Borlängeborna rösta på sin favorit.

Människor som brinner för andra människor kallas ofta för eldsjälar. En eldsjäl är någon som osjälviskt delar med sig av sin tid och sin kunskap, sin energi och sitt engagemang.
Nu är det dags att för andra året utse Borlänges eldsjäl. Priset delas ut gemensamt av de kommunala bolagen Borlänge Energi, AB Stora Tunabyggen och Fastighets AB Hushagen.
– Våra ideella krafter och eldsjälar betyder otroligt mycket för Borlänge och våra invånare. Det finns många av dessa fantastiska eldsjälar som arbetar i det tysta och som på många sätt bidrar till en bra stad. Vi vill uppmärksamma, lyfta och premiera några av dem, säger Mats-Erik Olofsson, vd, Borlänge Energi.

Fram till och med den 26 september kunde Borlängeborna nominera sin eldsjäl. Det kan handla om aktiva inom sport, kultur, välgörenhet, natur och miljö, samhällsengagemang eller något helt annat.
Av de nominerade valdes sedan åtta finalister ut. Borlängeborna får därefter rösta på sin favorit fram till och med den 24 oktober. Slutligen väljer juryn ut en vinnare bland de finalister som fått flest röster.

Den 6 november delas priset Borlänges eldsjäl ut i samband med föreningsdagen i Maserhallen. Priset är 10 000 kronor till eldsjälen och lika mycket till föreningen, skriver Borlänge Energi på sin hemsida.
– Förra året fick vi in över 100 nomineringar vilket är ett bevis på att Borlänge är en aktiv föreningsstad med många eldsjälar som verkar i små och stora föreningar, säger Pernilla Bergkvist, marknadschef på Tunabyggen.

Utmärkelsen instiftades 2020 och den förste eldsjälen att motta priset var Andreas Ernfridsson, Borlänge Handbollsklubb, som under mer än 20 år har verkat i föreningen och blivit en förebild för de ungdomar han tränar och för övriga ledare i klubben.
– Vi vet att det är många människor som arbetar ideellt i Borlänge och gör ett fantastiskt jobb. Det finns många som förtjänar den här utmärkelsen och vi ser fram emot att få in många nomineringar. Vad vore Borlänge utan sina eldsjälar, säger Jörgen Isaksson, vd, Fastighets AB Hushagen.

”Utmärkelsen Borlänges Eldsjäl”
Borlängeborna får möjlighet att nominera en eldsjäl som betyder något för en förening, en klubb, ett lag eller andra människor i olika sammanhang.
Det kan handla om sport, kultur, välgörenhet, natur & miljö, samhällsengagemang eller något annat.
En jury väljer ut åtta finalister. Borlängeborna får därefter rösta på sin favorit.
Slutligen väljer juryn ut en vinnare bland de finalister som fått flest röster.
Priset är 10 000 kronor till eldsjälen och lika mycket till den verksamhet som eldsjälen är engagerad i. Den totala prissumman är 20 000 kronor.
Nomineringen pågick till och med den 26 september. Borlängeborna kan sedan rösta på sin favorit fram till den 24 oktober.
Årets prisutdelning sker på Föreningsdagen i Maserhallen den 6 november.

Kriterier
Den nominerade ska vara bosatt och verksam i Borlänge
Föreningen/verksamheten måste ha varit etablerad i minst två år
Den nominerade får inte vara avlönad av verksamheten utan ska jobba ideellt
Den förening där eldsjälen är verksam får inte diskriminera människor med anledning av politisk, religiös eller sexuell tillhörighet
Föreningen där eldsjälen är verksam skall vara politiskt och religiöst obunden.

Juryn består av:
Karolina Höjsgaard, ekonomichef, Borlänge Energi
Pernilla Bergkvist, marknadschef, Tunabyggen
Per Karlsson, förvaltare, Fastighets AB Hushagen

Årets finalister
Siw Geraae-Dahl, Väntjänsten
Pär Högberg, Borlänge Scoutkår
Mariann Johansson, Tunabygdens Hembygdsförening Gammelgården
Roger Karlsson, Borlänge cykelklubb
Sverker Löding, All on Board
Evert Mellström, IK Brage
Peter Nyvall, Borlänge Judo Club
Anneli Östberg, Friskis & Svettis Borlänge


Siw Geraae-Dahl
Väntjänsten

Motivering: Siv har i många år hängivet arbetat för Väntjänsten. Alltid för klienternas och medarbetarnas bästa. Med sitt kunnande och glada humör är hon ett stort stöd för oss alla.
– Väntjänsten sätter en guldkant på vardagen för de äldre och ensamma i Borlänge.


Evert Mellström
IK Brage

Motivering: Vi vill nominera Evert Mellström för hans fantastiska engagemang för IK Brage. Han har varit verksam i klubben i nära 60 år. Evert har nyss fyllt 90 år och gör fortfarande ovärderliga insatser för klubben på daglig basis och är den sanna modellen för hur en eldsjäl ska vara.
– Fotbollen är otrolig och det är fantastiskt att få träffa spelarna och alla runt omkring Brage i stort varje dag. Jag har varit medlem sen februari 1956 så inte tänker jag svika dem nu!


Peter Nyvall
Borlänge Judo Club

Motivering: Peter är en stor personlighet inom svensk judo och Borlänge Judo Club. Alltid positiv och omtyckt av alla barn och vuxna i klubben. Jobbar hårt med att klubben ska få nya medlemmar, detta gör han med att visa upp klubben vid olika tillfällen. Jobbar mot skolor på olika sätt för att få människor ska förstå vikten av träning. Har startat träningar för nyanlända.
– Var säker och trygg i alla fall – träna Judo! Vi vänder oss till alla. Man är aldrig fullärd. Det finns alltid någon nytt att lära och man kan träna judo hela livet.


Roger Karlsson
Borlänge Cykelklubb

Motivering: Roger är starkt involverad i Borlänge Cykelklubb. Han har hand om klubbverksamhet, ungdomsträningar och även två stora cykelarrangemang i bland andra Borlänge och Falun som fått världscupstatus. Roger är en otroligt driven ledargestalt som älskar se människor växa i sina prestationer, roller och personligheter.
– Borlänge Cykelklubb är kanske Borlänges trevligaste förening där värdegrunder som ”allas lika värde” och ”glädje” bygger en fantastisk bredd och gemenskap. Här samsas och platsar alla, från nybörjare på 5 år, via nybörjare på 55 år till elitcyklister som erövrar EM- och VM-medaljer.


Sverker Löding
All on Board

Motivering: Sverker Löding är tongivande eldsjäl i föreningen All on Board. Det är en ung ideell förening som aktiverat barn, ungdomar och vuxna sedan starten 2017. Det året skrev Sverker ett medborgarförslag om att bygga en Folkets Skatepark i Borlänges avsomnade folkpark. Skateparken har under Sverkers ledning hela tiden utvecklats. 2017 byggdes ”ytan” för skateboardåkning, 2019 byggdes trärampen och nu senast förvandlades den förfallna fontänen till en skatepool. Sverker är den som hela tiden drivit utvecklingen, skapat kontakter med kommunen, CozMoz, Fryshuset, ABF, andra föreningar, fotograf, konstnärer, press och byggare. Han har också förmågan att samla och leda ideella krafter i själva utförandet. I arbetet med poolen har han jobbat outtröttligt tillsammans med föreningens engagerade medlemmar och kunnig hjälp utifrån. Verksamheten är ständigt inriktad på att utveckla möjligheterna till bra skateboardåkning för alla oavsett ålder, kön och skicklighet. Föreningens logotype som Sverker skapat illustrerar att det finns en plats för alla. Föreningen bedriver och har bedrivit gratis lovskate, nybörjarskate och provapå skate i skatehallen och framför allt i Folkets skatepark. Att Folkets skatepark är uppskattad kan man se då det alla dagar och alla tider pågår spontanaktiviteter med cyklar, kickbikes och skateboard där. Det senaste tillskottet poolen lockar även äldre skatare från hela landet. Ytan och poolen lovordas av etablerade skatare.
– Vi är en fri, rolig, liten förening som gör bra saker.


Anneli Östberg
Friskis och Svettis Borlänge

Motivering: 1993 startade Anneli och vänner upp Friskis och Svettis i Borlänge. Idag är Anneli ordförande i föreningen som har över 7 000 medlemmar och 250 ideellt arbetande funktionärer. Med sin otroliga energi och värme får Anneli Borlängeborna i rörelse. Hon gör det dessutom med genuin glädje och har en förmåga att se och ta in precis alla hon möter, ofta ståendes mitt i huvudentrén på Friskis hälsar hon alla välkomna.
Anneli lämnar ingen utanför. Med sitt coachande sätt är hon en förebild för många och det är värt att uppmärksammas.
– Rörelse/ träning ger livslust så det är härligt att göra varje dag. När jag kliver in på Friskis ger det mig energi för jag vet att vi gör skillnad på riktigt!


Pär Högberg
Borlänge Scoutkår

Motivering: Pär är ledare för scouter i åldrarna 13-15 år, och tidigare även för yngre scouter, sedan närmare 30 år. Han delar med sig av sin stora kunskap inom scoutliv, segling, friluftsliv, hantverk. Pär är dessutom kassör sedan många år och sköter den uppgiften lika professionellt som i vilket större företag som helst. Han är också den som alltid ställer upp, det kan vara avdelningsmöten, läger, hajker, styrelsemöten eller en städdag vid scoutstugan. Han är inte den som står längst fram och tar åt sig äran, han arbetar tillsammans med oss andra för att skapa en fantastisk verksamhet för Borlänge ungdomar.
– Som scout får man lära sig saker genom att göra dem, arbeta i den lilla gruppen samt vara utomhus samtidigt som man har roligt.


Mariann Johansson
Tunabygdens Hembygdsförening Gammelgården.

Motivering: Mariann gör ett mycket gott arbete med att styra och bevara Gammelgården i Borlänge. Utan hennes engagemang i våra gamla hus, styrelse och evenemang så hade vi inte haft någon Hembygdsförening. Allt arbete som görs är ideellt. Men att vara ordförande är ett tufft jobb i dessa coronatider. Det går inte att i ord beskriva det jobb som hon lägger ner på att verksamheten skall fungera. Alltid glad och trevlig trots att hon ibland jobbar i motgång. Här gäller det att vara engagerad i vårt rika kulturarv. Många som bor i Borlänge tror att Gammelgården är en självklarhet och betalas av Borlänge kommun men utan en fungerande styrelse med Mariann i spetsen hade vi inte haft någon verksamhet alls här!

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS