Musikhjälpens tema slår i år fast att “Sex är inte ett vapen”. Dalarnas studentradio har stöttat insamlingen med en veckas givande kämpainsatser i den centralt belägna “buren” i Falun. Här representerade av Sara Strömberg, Wilma Lundblad Molin och Elin Hjalmarsson.
Foto: Sonny Jonasson

Ett galärpass för en god sak

Dalarnas Studentradio har under veckan genomfört sin lika taggade som traditionsenliga tagning av Musikhjälpen. Årets tema är det otäcka och tänkvärda konstaterandet “Sex är inte ett vapen”.

Mängder av artister och gäster har eldat på insamlingen till ändamålet.
– Den största glädjen är när vi ser hur mycket vi lyckats samla in till det viktiga syftet, och att skapa något tillsammans och knyta an till varandra, säger projektansvariga Sandra Blom Wysocka.

Högskolan Dalarnas studenter har ånyo skapat sin upplaga av Musikhjälpen. I “buren” – belägen i lokalen som tidigare inhyste Åke Westlunds Tobak – har bjudits liveframträdanden, sändningar av radio och webb-tv samt andra upptåg i favör för Musikhjälpen.
Som i år sätter sikte på hur sex används som vapen i krig och i samhällen där våld normaliseras.
– Årets tema är svårare för oss här i väst att relatera till. Vi alla bör vara överens om hur sex inte ska användas. Men ämnet syftar till en verklighet som är ganska främmande för den som är uppväxt här, säger Sandra.
– Däremot bor det många människor i Sverige som kommer just från dessa förhållanden. Samtidigt är just sex och samtycke ett ämne som diskuteras här hela tiden, och det kan bli en inkörsport till att försöka förstå ämnet, utvecklar hon.
Att genomföra veckans göromål knutna till Musikhjälpen är ett galärpass i den goda sakens tecken, och alla insamlade pengar tillfaller oavkortat ändamålet.
– Totalt är vi cirka 50-60 engagerade. Det är främst vi åtta i styrelsen för Dalarnas studentradio som har ansvaret att kicka i gång, kartlägga och planera vad som behöver göras.
Därtill sköter studenter i mindre grupper också PR, sociala medier, bild, ljud, gästansvariga, auktion och sponsring.
– Andreas Andersson och Henrik Carlsson har sett till att vi varit vattentäta på teknikfronten, och vi har haft en säkerhetsgrupp som sett till att dörrarna är låsta på natten samt koll på andra risker.
Fjolåret visade att detta tyvärr är nödvändigt.
– Förra året skedde ett rån i lokalen intill, och i ett sådant fall finns det inte mycket mer vi kan göra än att vara upplysta om hur vi agerar säkrast för att inte utsätta oss själva för något, förklarar Sandra trygghetsbiten.
Och sömnen?
– Det är inte den mest bekväma lokalen att sova i, men vi är studenter. Antingen är vi tillräckligt trötta för att somna på vilken sliten soffa som helst eller så sitter vi och försöker plugga på nätterna, skrattar hon.
Förutom temasamtal signerade Kvinnojouren Kullan, Tjejjouren, studentradions egna medlemmar samt Anna Nylander, har finkalibrerat fokus funnits på musikakter av rik flora. Dödsmetall med Wretched Fate, discofunk med Nightshine, ett helt dj/vj-set med studenter på fredagskvällen samt uppträdanden av Miralou, MerryLane, Orsakan, Dennis Landen och Elia Guselius.
Insamlingen av ekonomiska medel har förlöpt såväl på plats som via digital bössa, auktioner på nätet och inte minst kopplat till lyssnarnas och tittarnas låtönskningar.
– De flesta av oss studerar ljud, musik, tv och film vilket gör att det här låter oss testa något vi kanske kommer jobba med i framtiden. En ganska schyst belöning, framhåller Sandra Blom Wysocka.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Falun v51

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS