Lasse och Catarina Hansson kokar sylt av många olika bär, och inte minst av hjortron.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Ett bärfyllt företag med tillverkning av allt från sylt till chokladpraliner

På Kolarbo gård, i Fors utanför Avesta, driver Catarina och Lasse Hansson ett bärkraftigt företag där de förädlar naturens råvara till allt från sylt och marmelad till dryck och praliner.
Havtornsdrycken är fylld av goda vitaminer och rena hälsoshoten enligt Catarina Hansson.
Här testas Catarinas försvinnande goda chokladpraliner som är ett hantverk i sig.

Allt började en vinterdag för över 30 år sedan hemma i Gällivare då makarna bestämde sig för att starta ett företag med hjortron i centrum. För elva år sedan gick flytten till Catarinas släktgård i Fors där företaget Muddus hjortron växt till både yta och innehåll.
– Här blev vi med både åkrar och skog och har krav-odlingar där havtornen gett stora skördar, säger Catarina Hansson.

Starten i Gällivare inleddes med att ta fram allt från hjortron och sedan utökades verksamheten med vilda bär. Företagsnamnet Muddus är hämtat från Muddus nationalpark som ligger mellan Jokkmokk och Gällivare. Hjortron har fortfarande en stor plats i företaget, liksom glögg som har sin egen historia.
– Jag träffade en äldre dam från Lakaträsk och av henne fick jag ett recept på glögg som hon en gång fått av sin mormor. Den blev otroligt god så det har vi fortsatt med, säger Lasse Hansson.
Han berättar att glöggen tillverkar de september-december och de har bland annat levererat 65 000 flaskor vildmarksglögg som de gör av blåbär, tranbär och lingon.
– Vi gör fyra olika sorters glögg och innan pandemin levererade vi bland annat 25 kubikmeter glögg i dunkar till Lisebergs julmarknad, säger Lasse.

Nu är det 33:e året som makarna driver företaget och de har lagt ner mycket tid och pengar för att anpassa gården, där Catarinas morfar bott, till nuvarande verksamhet.
– Det kostade mycket att anpassa lokalerna för tillagning och så vidare, men det underlättade att vi redan hade ett livsmedelsföretag när vi flyttade hit, säger Catarina.
Det första makarna gjorde var att fixa i ordning lokaler i den gamla ladugården, och det tidigare hönshuset förvandlades till butik. Ett intensivt arbete som pågick under tio månader.
– Vi slet otroligt för att få allt klart inför julhandeln, och det fick vi, säger Catarina.
På gården kokas sylt av havtorn, hjortron, hallon, blåbär med mera. Det är både traditionell sylt och en del smaksatt, exempelvis blåbärssylt med punsch och äppelmos med calvados.
– Lasse har kontakter kvar i Norrbotten och han åker dit för att handla där de bästa kvalitetsbären finns, säger Catarina.
– Vi kokar sylt i parti och minut och de som beställer gör det i mycket stora mängder. Nyligen gjorde vi en special med blåbärssylt till Vasaloppet, säger Lasse.

När tiden räcker till gör Catarina även chokladpraliner, ett hantverk som hon älskar att göra. Pralinerna smaksätts efter säsong och efterfrågan.
– Det tar dagar att framställa praliner och jag börjar med att göra en chokladganache som får stelna över natten. Sedan tempererar jag den chokladpralinerna ska doppas i, säger hon och bjuder på en försvinnande god pralin.

Odlingarna kräver också arbete och havtornen har visat sig vara rätt att satsa på.
– Det går fantastiskt bra att odla, och i september förra året plockade vi 800 kilo havtornsbär, säger Catarina.
Av havtornsbären blir det både dryck, marmelad och geléer. När marmeladen tillverkas plockas kärnor och skal bort och restprodukten torkas och blandas i te.
– Vi försöker ta tillvara allt i vår tillverkning och kastar så lite som möjligt. Te har vi gjort i cirka 15 år och det finns i många olika smaker.

På frågan vilka kunderna är blir svaret:
– Vi säljer främst till andra butiker i Sverige och till alla STF-stationer. En av våra största kunder har varit Gardermoen flygplats, men i samband med pandemin blev det paus. Lisebergs julmarknad har också varit en stor kund, sedan levererar vi till saluhallar i både Dalarna och i Stockholm, Falbygdens ost med flera, säger Lasse.
Många företag har pausat sin verksamhet men svensk turism ökar. Makarna konstaterar att de aldrig har sålt så mycket hjortronsylt som förra året, men visst har pandemin satt sina spår.
– I början tappade vi 71 procent, det var under mars-april förra året, men sen tog vi igen en del, säger Lasse.
– Vi är också med i flera Reko-ringar i Dalarna bland annat i Avesta, Falun och Smedjebacken, men även i Stockholm. Nu är det kö till många Reko-ringar som inte kan ta emot fler, och Reko har varit räddningen för många företag, säger Catarina.
Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder, där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Som regel får köpare och säljare kontakt med varandra genom Facebookgrupper.
– I år ska vi även sälja havtornsplantor på Reko-ringen, och det är lite andra plantor än vad som normalt finns att köpa. Men vi vill gärna träffa våra kunder på marknader också, och det har ju inte gått nu, säger Catarina.

Sommartid har makarna även haft restaurang och kafé på gården, men inte i år.
– Nej, det tänker vi inte ha i år, trots att det faktiskt gick bra förra året. Men vi hinner inte och nu ska inrikta oss på det som är kärnan i företaget. Däremot fortsätter vi att driva bed and breakfast som vi har året runt, säger Catarina.
Nu är det inte bara bärförädling och tillverkning som tar tid, gård och egna odlingar kräver sitt och förutom havtorn finns mängder med äppelträd. Något som inte bara uppskattas av människor.
– Nu har hararna ringbarkat 60 äppelträd, säger Lasse.
– Ändå matar vi djuren en bit bort för att klara odlingarna, men hararna gick inte att stoppa, tillägger Catarina.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS