ANNONS

SSAB:s ansökan om nytt produktionstillstånd blir ett år försenat
Foto: SSAB

Ett års försening för SSAB:s nya tillståndsansökan

BORLÄNGE. I våras meddelade SSAB att de skulle söka nytt produktionstillstånd under hösten, men ansökan blir ett år försenad.

I våras kunde Annonsbladet rapportera att Borlänges största privata arbetsgivare, SSAB med 1700 anställda, kommer att söka nytt tillstånd för fortsatt drift med målet att bli fossilfria och att växa.
Samråd med allmänheten och myndigheter genomfördes.
Verksamheten i Borlänge omfattar idag anläggningar för valsning av tunnplåt och SSABs mål är att bli ett av världens mest hållbara stålföretag med målet att bli fossilfri år 2045.
I samrådshandlingen skissades på en omställning till en verksamhet utan koldioxidutsläpp från fossila bränslen med förnybara bränslen eller med el.
Strategin är växa med fordonsindustrins behov av höghållfast plåt i form av glödgad kallvalsad plåt.
Nuvarande tillstånd medger en produktionsvolym om 1,4 miljoner ton kallvalsad plåt. Bolaget vill ha miljötillstånd så att de kan bygga ytterligare en glödgad plåt linje så att man kan öka tillverkningen från dagens tillstånd som tillåter 900 000 ton glödgad plåt till att all plåt glödgas.
SSAB planerar också att investera i en anläggning med ny teknik som tillåter metallbeläggning av höghållfast stål som ska kunna förzinka 200 000 årston.
SSAB vill också få en miljödom som tillåter att man bygger ett nytt lager för flytande naturgas, LNG, tillsammans med en ny järnvägsterminal för lossning av LNG. Idag har man tillstånd att lagra 500 ton gas och det nya lagret är tänkt att bli lika stort.
Planen var SSAB skulle lämna in tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen under hösten i år men platschefen Mia Eriksson meddelar nu myndighetssverige:
“Då bolaget har en del kvarstående undersökningar att göra, bland annat avseende utformning och teknikval för nytillkomna anläggningar, har tidsplanen för inlämnande av tillståndsansökan förskjutits”.
Den senaste bedömningen är att den kan lämnas fjärde kvartalet 2020.

FAKTA:
SSAB Borlänge                2018 tillstånd idag i framtiden (miljoner ton)
Varmvalsverket                2,1                   3,2              3,2
Betsträckor                       1,3                  2,5               2,5
Tandemvalsverket            0,7                  1,4               1,4
Glödgningsanläggningar  0,6                  0,9               1,4
Metallbeläggningslinje        –                     –               0,2

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS