Fredrik Henriksson är laddad inför sommarsäsongen på Erik Larsgården.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Erik Larsgårdens nya ägare satsar vidare på café och utökar med gårdsbutik

BROVALLEN I förra veckan öppnade Fredrik Henriksson kulturgården Erik Larsgården i Brovallen för säsongen. Som vanligt erbjuds gästerna ett stort och varierat utbud av hembakat och i år kan de även besöka en ny gårdsbutik. – Det blir inredning, trädgård, växter med mera. Förr satt någon i alla bodar här och slöjdade, gjorde textilarbeten med mera. Det är kul att få tillbaka den känslan, säger Fredrik Henriksson.

De unika dalmålningarna pryder flera väggar.
Det är stora rum med tidsenlig inredning där kaffegästerna kan slå sig ner.
Erik Larsgården är byggd 1815 medan vissa gårdsbyggnader uppfördes redan på 1700-talet. Kulturgården är en idyll som haft många besökare under åren. Inne i stora byggnaden finns kaféköket och de stora rummen är vackert inredda med tidstypiska möbler och unika dalmålningar. Här finns också gott om plats för uteserveringen med sjön strax nedanför.
– Sommartid är det fantastiskt vackert, grönt och lummigt med sjöutsikt, säger Fredrik Henriksson.
Nere vid sjön finns också en mindre scen där bland annat Mikael Rickfors har uppträtt.
– Det kan säkert bli fler artister som uppträder här framöver.
Det är sjunde året som Fredrik Henriksson driver kaféverksamhet men det är första året han står som ägare.
– Tidigare har jag arrenderat gården men sedan jag köpte fastigheten har jag tillgång till alla byggnader. Det innebär fler möjligheter som att öppna gårdsbutik exempelvis.
Planen är att ha öppet varje dag och äldsta dottern kommer att sommarjobba på gården, och Fredriks hustru ansvarar för gårdsbutiken.
Trots pandemi var det många som besökte Erik Larsgården förra året och Fredrik Henriksson hoppas på många gäster även i år.
– Flera av våra gäster är engagerade i gården och har många minnen härifrån.
På frågan varifrån gästerna kommer blir svaret:
– Det är blandat men det dyker upp fler och fler från andra orter, bland annat Västerås, Sala och Ludvika. I år kommer jag även att ha ställplats för husbilar.
Fredrik berättar att det serveras enbart hembakat bröd som kakor, bakelser, godbitar, dessertpajer och så mackor.

Vem är det som bakar?
– Det är pappa och han bakar allt på plats i bagarstugan. Vi har ingen lunchservering men erbjuder matiga mackor och vår räksmörgås är god. Ambitionen är också att ha minst ett glutenfritt och veganskt alternativ, säger Fredrik Henriksson som välkomnar till en ny säsong på Erik Larsgården.

Lång historia
Förste kände ägaren av Erik Larsgården är den Erik Larsson som enligt kyrkböckerna var bosatt här på 1730-talet. Två generationer senare gick gården ur hans släkt och en ny familj flyttade hit omkring sekelskiftet 1800.
På lillstugans grund ovanför källardörren står AES 1878, initialerna står för Aron Eriksson och årtalet var troligen byggnadsåret. Aron Eriksson var farbror till skalden och Nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt och kom hit 1863 genom giftermål med en dotter i gården.
Så småningom tog Aron Erikssons son över gården men efter hans bortgång gick den ur släkten efter 150 år.
När Erik Larsgården blev till salu efter 20 år förvärvades den 1965 av Folkärna kommun. Den omvandlades då till kultur- och trivselgård och blev ett populärt utflyktsmål i bygden.
År 1998 såldes gården till Krylbo-bördige Paul Eriksson som drev den fram till sin bortgång 2020. Från óch med i år står Fredrik Henriksson som ägare till Erik Larsgården.

Källa: Lars Östlund

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS