ANNONS

Fredrik Berggren och Pelle Evertsson är två av entusiaterna som jobbar för en skatepark i Säter. “Det finns ett stort engagemang”, säger Pelle.
Foto: Karin Diffner

Entusiaster jobbar för skatepark

En 2 000 kvadratmeter stor skateboardpark vid Gruvplan i Säter. Det ser ut att kunna bli verklighet inom några år.

– Det här blir bra för hela Säter, säger Pelle Evertsson, ordförande i föreningen Säters udda sporter.

Skateboardsramp har funnits i Säter sedan 1987. Den nuvarande byggdes 2013, då också föreningen Säters udda sporter fick nytt liv. Under hela tiden har Pelle Evertsson varit aktiv skateboardåkare.
– Det gäller att få till en park nu innan jag lägger brädan på hyllan, säger 56-åringen och skrattar.

Tillsammans med bland andra Fredrik Berggren i föreningen verkar han nu för att Säter ska få en riktig skatepark i betong liknande den i Avesta och Leksand.
Häromveckan fick föreningen grönt ljus av kommunledningen att få använda ungefär två tredjedelar av gräsmattan bredvid Gruvplan.
– Alla politiker var positiva. Då kände man bara: “Wow!”, säger Pelle Evertsson.
Att få nyttjanderättsavtal är viktigt inför det fortsätta arbetet, förklarar Fredrik Berggren.
– Det krävs för att man ska kunna söka pengar ur olika fonder, säger han och nämner Allmänna arvsfonden som en viktig finansiär.

Och det är det som står närmast på tur att via olika sponsorer och fonder söka pengar för att kunna finansiera projektet.
– Vi räknar med att det kommer att gå på mellan fem och tio miljoner.
Någon ritning finns inte än men kommer att tas fram inom kort. Planen är att bygga en minst 2 000 kvadratmeter stor park, men det kommer förmodligen att ske i olika etapper – som man byggt i Falun.
– Då kan man använda en del medan man bygger resten.

När tror ni att bygget kan börja?
– Förhoppningsvis kommer vi igång med någon form av bygge under 2021, men det kan också vara att göra i ordning den gamla rampen, säger Evertsson.
Varför tror ni att det behövs en skatepark i Säter?
– För att det ger möjlighet till spontidrott som är så viktigt. Man kan komma hit vilken tid som helst och stanna hur länge som helst.
Initiativtagarna tror också att en park kommer att locka skateare från Borlänge, Hedemora och Smedjebacken där det inte finns några skateparker utomhus.
– Och intresset kommer säker att öka i Säter också, så det gäller att inte bygga för litet, säger Fredrik Berggren.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS