ANNONS

Geten Peppe var ett av djuren vid fäboden i fjol. Även sommar hoppas Säters kommun hitta en entrenprenör som har djur med sig till fäboden.
Foto: Pär Sönnert

Entreprenör sökes till fäboden

SÄTER Säters kommun söker en ny entreprenör som vill driva fäboden i Säterdalen i sommar. “Vi har fått in förvånansvärt många intressenter”, säger näringslivsutvecklaren Josefin Enström.

I somras drevs fäboden i Säterdalen av Forsnäsgruppen. För ett par veckor sedan meddelade dock företaget att det inte blir någon fortsättning.
“Angående fäboden så kommer inte Forsnäsgruppen ASF Ab att driva den under 2020 på grund av rådande omständigheter med Coronan. (…) Tyvärr ser läget ut så som det gör och det är inget vi råder över”, skriver Forsnäsgruppen på Fäbodens Facebooksida.

Därför söker kommunen nu efter en ny entreprenör som vill driva fäboden.
– Det är ett speciellt år i år, men vi ser även att fäboden är en möjlighet just i år då verksamheten sker utomhus. Därför är vi mer flexibla i år gentemot entreprenören och vi har inte en lika lång “kravlista” på entreprenören i år, säger Josefin Enström.

Ett av kraven som ställs är att entreprenören ska ha serveringen öppen och servera våfflor och fika.
– Sedan vill vi att det ska finnas några djur på plats och att det handlar om klassiska fäboddjur. Antingen att man har egna djur eller om man kan samarbeta med en annan aktör som kan låna ut djur, säger Josefin Enström.

Hon lyfter fram hela Säterdalen som en bra sommaraktivitet denna sommar.
– Det är stort och finns mycket att göra. Säterdalen är ett viktigt och uppskattat naturområde för kommunen och vi hoppas att vi får till stånd att öppna fäboden. Kommunen har investerat mycket pengar i fäbodanläggningen, som har fått ett stort lyft i och med de byggnader som byggdes klart i somras.

Sista dagen att lämna in sin ansökan är söndagen den 31 maj. Ansökan kan mejlas till naring(snabel-a)sater.se.
– Sedan kommer vi att sätta oss nästa vecka och gå igenom ansökningarna samt försöka träffa flera av intressenterna. Förhoppningsvis kan vi öppna fäboden under juni månad, men det får vi diskutera med entreprenören som vi väljer, säger Josefin Enström.

Hur stort har intresset varit?
– Vi har fått in förvånansvärt många intressenter, både från kommunen och utifrån. Det har varit fler intressenter än sist vi sökte efter en entreprenör till fäboden, säger Josefin Enström.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 23, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS