Platschefen Björn Lind, från NRC Group (svart hjälm), Leif Stenberg (med ryggen mot kameran) och Peter Björklund, projektledare på Trafikverket, inspekterar spårbytet som har inletts strax söder om Hedemora och ska avslutar strax norr om Avesta-Krylbo.
Foto: Pär Sönnert

Enorma spårbytet i gång – 21 kilometer räls ska bytas ut

HEDEMORA/AVESTA Under fem veckor pågår det stora spårbytet mellan Hedemora och Avesta-Krylbo. 21 kilometer räls, och 35 000 slipers, ska bytas ut i det enorma arbetet.

Från den 10 augusti och fem veckor framåt är järnvägen mellan Borlänge och Avesta-Krylbo avstängd för trafik. Anledningen är det enorma spårbytet som inletts strax söder om Hedemora och ska gå i mål strax norr om Avesta-Krylbo.

– Man kan kalla det för spårbyte eller spårupprustning om man vill. Detta är ett av de största spårbytena i hela landet i år. På den här sträckan byttes spåret ut i slutet av 1980-talet, så det är ett tag sedan. Vi har planerat detta i två års tid och arbetet påverkas inte av coronapandemin, annat än att de restriktioner som finns självklart ska följas under arbetets gång, säger Peter Björklund, projektledare på Trafikverket.

Kostnaden för hela arbetet landar på 177 miljoner kronor.
– Vi ska byta 35 000 slipers, som kostar knappt 600 kronor styck, så det blir stora belopp bara där. Slipersen kan återanvändas, om de inte är helt utslitna. De som byts ut kör vi upp till Insjön och Mora där de ska läggas på sidospår och bangården. Det var en urspårning i Mockfjärd i går (läs: 10 augusti) så då kunde det köras upp utbytta sliper härifrån till banan där, säger Peter Björklund.

 

En kvintett, bestående av: Bengt Svanberg, NCC, Björn Ledin, NRC Group, Peter Björklund, Trafikverket, Ebba Björlund, NRC Group, och Stefan Bratt, Trafikverket, på stationen i Hedemora. I bakgrunden ses tåget med ballastrenaren, som kommer att rengöra makadamen efter att spåret har bytts ut. Foto: Pär Sönnert

 

Den gamla slipersen är gjord i trä och byts nu ut mot slipers i betong.
– Den tillverkas i Kungsör och tre tåg, med 17 vagnar i varje last, kör fram och tillbaka till Kungsör dagligen för att hämta nya slipers. Betongslipers är betydligt bättre än trä. Betongen har högre livslängd och klarar även en högre belastning, berättar Björn Ledin, platschef för NRC.

Själva spårbyteståget är 550 meter långt och kommer från Tyskland. På stationen i Hedemora står en ballast-renare som kommer att köras på sträckan senare.
– Det är för att rena makadamen, för att öka kapaciteten på järnvägen. Den här spårbytesmaskinen är fullmatad med slipers och kan byta två kilometer slipers och spår per dygn, berättar Björn Ledin.

Den gamla rälsen sågas upp och ersätts sedan av ny räls. Varje ny skena är 420 meter lång och svetsas ihop.
– Det är mycket logistik i detta, mycket ska ske på kort tid. Om man räknar in alla underleverantörer som är involverade så har vi 200 personer som jobbar med detta, säger Bengt Svanberg, från NCC.
– Vi har anlitat lokala företag som sköter transporterna. Slipersarbetet sker på dagtid och sedan sker transporterna nattetid, säger Björn Ledin.

 

Denna portalkran förflyttar slipersen fram och tillbaka längs spåret. Den nya slipersen är i betong och ses travade på varandra på den 550 meter långa spårbytesmaskinen. Foto: Pär Sönnert

 

Då tågtrafiken mellan Borlänge och Avesta-Krylbo är avstängd fram till slutet av vecka 37, fram till och med den 13 september, så ersätts persontågen med ersättningsbussar. Trafikverket passar även på att utföra andra jobb på sträckan under dessa veckor.
– Vi ska byta ut en bro i Solvarbo, intill riksväg 70. Den nya bron har byggts under våren och sommaren och ska snart sättas på plats, säger Bengt Svanberg.

Vid pressvisningen av arbetet medverkade även Leif Stenberg, som sitter i Hedemoras kommunfullmäktige för Miljöpartiet och även är suppleant i Dalabanans Intressenter.
– Jag har jobbat för detta i flera år och är glad att det äntligen händer något, att det inte bara blir nya utredningar. Jag har skrivit mycket internt inom MP om att det är bättre att rusta upp de befintliga spåren än att bygga nya spår för höghastighetståg. Det handlar om att kunna tjäna in ett par minuter på sträckan mellan Borlänge och Uppsala. Om tågen kan mötas på bestämda platser längst vägen så skulle vi kunna få en avgång i timmen på den sträckan, säger Leif Stenberg.

I Snickarbo och Hedemora ska det placeras nya spårväxlar, vilket ger kortare mötestider för tåg som möts. Det innebär att resenärerna då får kortare väntetider vid stationerna efter att jobbet är färdigt, i mitten av september.

– Allt ska vara klart söndagen vecka 37. Vi bygger även en ny övergång strax söder om Hedemora. Allt detta ökar kapaciteten på Dalabanan och ger en bättre tågföring, säger Peter Björklund.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 34, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS