ANNONS

Så här såg det ut inför förbedelserna av Engelbrektsloppet för två år sen.
Foto: Thomaz Andersson

Engelbrektsloppet ställs in och genomförs som ett publikfritt träningsåk

Förra årets Engelbrektslopp ställdes in på grund av snöbrist. I år är det pandemin som ställer till det och inga tävlingar kommer att genomföras. Istället blir det publikfria träningsåk.

– Nej, det blir inga tävlingar alls och istället blir det träningsåk med egen tidtagning, säger Fredrik Persson från föreningen Engelbrektsloppet.

De olika loppen som ingår genomförs som drop in-lopp medan Engelbrektsstafetten flyttas fram till 2022.
– Varenda steg är genomtänkt för att undvika trängsel och kunna åka säkert. Det här är så klart supertråkigt, men vi får vara nöjda med det här, säger Fredrik Persson och fortsätter:
– Det är viktigt att påpeka att det blir utan publik, och vi kommer att köra det här i ett avgränsat område i Nordansjö, och enda sättet att ta sig in är om man har löst ett spårkort. Det blir ju heller inga starter samtidigt och inga resultatlistor.

Vad innebär det här för deltagandet?
– Vi har ju vårt hemmalopp som allt fler anmäler sig till. En hel del anmälningar blev överflyttade från förra året, men många av dem har valt hemmalopp.
Hemmaloppen genomförs 12 februari-7 mars och här ingår Kristinaloppet, Engelbrektsloppet 30, 45 och 60 km. Drop in-åken genomförs 5-14 februari.

Hur blir det med lilla Engelbrektsloppet?
– Det har vi inte tagit beslut om än utan inväntar Skidförbundets rekommendationer för barn och unga. Eventuellt kommer det att genomföras i Klackberg, men det är fortfarande osäkert, säger Fredrik Persson.
På grund av rådande restriktioner kommer endast 500 deltagare per lopp att tillåtas delta i drop in-loppen. När det gäller hemmaloppen väljer man sin egen bana och rapporterar in tiden till tävlingsledningen, exempelvis via träningsklockor och appar.

Fakta Engelbrektsloppet

Engelbrektsloppet är det största långloppet i Sverige efter Vasaloppet.
Loppet startade 1969 och är uppkallat efter frihetshjälten Engelbrekt som på 1400-talet kastade ut danskarna som då ockuperade Sverige.
Det första Engelbrektsloppet 60 km startade på sjön Noren och med målgång på torget i Norberg. Första loppets segrare blev Janne Stefansson från Sälens IF som för övrigt hann med hela sju segrar i Vasaloppet under sin karriär.

Irene Atterbring Fagersta Södra IK blev den första damsegrarinnan 1970 då loppet också var öppet för damer, något som sedan skulle ligga till grund för Engelbrektsloppets inträde i en Svensk Klassiker 1976.
1991 fick damerna sitt eget lopp, Kristinaloppet 30 km, som har vuxit stadigt under åren. Premiärsegrare i Kristinaloppet 1991 blev Andrea Grossegger, Österrike.
Källa: engelbrektsloppet.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS