ANNONS

Alla finalisterna och vinnaren Andreas Ernfridsson längst fram. Från vänster sittande Sofia Käck, Stina Bylund, Birgitta Andersson. Stående från vänster: Isak Bohlin, Jocke Nyström, Christer Damm och Börje Olsson.
Foto: Veronica Rigtorp

Engagerad tränare utsedd till Borlänges eldsjäl 2020

Andreas Ernfridsson, Borlänge Handbollsklubb, har tagit emot utmärkelsen Borlänge Eldsjäl 2020.

Borlänge befolkas av mängder med fantastiska ideella krafter. Det vill Borlänge Energi, Tunabyggen och Hushagen uppmärksamma, lyfta och premiera. Det har de gjort genom att inrätta ”Utmärkelsen Borlänges Eldsjäl”.
Det kan vara någon i en förening, en klubb, ett lag, ett kvarter eller något annat sammanhang. Det kan handla om sport, kultur, välgörenhet, miljö eller samhällsengagemang.

Priset är på 10 000 kronor till eldsjälen och lika mycket till föreningen.
Borlängeborna kunde efter en utlysning av priset nominera kandidater.
– Vi fick totalt 108 nomineringar. Juryn valde av dessa ut åtta finalister, berättade Daniel Tynell vid den coronaanpassade ceremonin i Maserhallens B-hall.
Juryn bestod av Jörgen Olsson, Tunabyggen, Jörgen Isaksson, Hushagen, Lena Lagestam, Borlänge Energi, och Daniel Tynell.

När finalisterna var utvalda satte omröstning bland Borlängeborna igång och totalt inkom 2 057 röster.
Samtidigt som Borlängeborna röstade gjorde juryn intervjuer med de åtta finalisterna.
Och årets vinnare blev alltså Andreas Ernfridsson med motiveringen:
“Med ett otroligt engagemang har han under mer än 20 år ägnat sin tid åt den förening som ligger honom så varmt om hjärtat. Han är en förebild för de ungdomar han tränar och han är också en förebild för övriga ledare i klubben. Han ser och bekräftar varje spelare och skapar både lagkänsla och engagemang i hela föreningen. Andreas ställer alltid upp och är en sann glädjespridare. Ett starkt ledarskap, ödmjukhet och professionalism kännetecknar honom.”
– Det känns jättekul, en ära, speciellt när man hörde alla de andras motiveringar till priser, alla värdiga vinnare, sa en lite tagen Andreas Ernfridsson.

Hans stora arbetsinsats i klubben ger också honom mycket tillbaka.
– Känner man sig lite seg efter jobbet någon gång, så får man energi när man kommer ner på träningen och det är sådan glädjen när de lyckas. Det ger mig mycket, säger Årets Eldsjäl.
Alla finalisterna hade gjort och gör anmärkningsvärt fina insatser inom sina områden och alla var väl värda utmärkelsen.
Daniel Tynell tog också fram dem en och en då han läste upp deras insatser.
Förutom vinnaren med verkade finalisterna Christer Damm från Verdandi, Birgitta Andersson från Borlänge Musikteater, Isak Bohlin från Borlänge Discgolfklubb, Jocke Nyström från Borlänge Bandy, Sofia Käck från Kvinnojouren, Börje Olsson från IFK Borlänge Alpin och sist men inte minst Stina Bylund från Borlänge Basket.

Finalister till Årets Eldsjäl 2020.

Christer Damm, Verdandi.
Verdandi är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som arbetar med opinionsbildning, kamratstöd och nätverksarbete och organisering av utsatta grupper till kamp för bättre villkor.
Christer gör ett viktigt arbete för de mest utsatta, han dömer aldrig någonsin någon oavsett bakgrund. Christer har brunnit för arbete med människor sedan 70-talet, det finns alltid en anekdot och många skratt när man träffar honom!

Birgitta Andersson, Borlänge Musikteater.
Borlänge Musikteater är nu en stor förening som arrangerar föreställningar och har teatergrupper för både vuxna och barn.
Birgitta är en person som finns där för alla. I rollen som ordförande i Borlänge Musikteater har hon varit med som producent och ställt upp för hela ensemblem under flera år. Trots reumatism låter hon aldrig detta stoppa henne. Hon är en glädjespridare och eldsjäl.

Andreas Ernfridsson, Borlänge Handbollsklubb.
Borlänge Handbollsklubb har över 300 aktiva spelare. Genom framgångsrika lag och duktiga spelare har man satt Borlänge på den svenska handbollskartan.
Andreas är en engagerad person som brinner för och gör allt för handbollsspelande ungdomar. Han har engagerat sig över 20 år och periodvis haft fem lag som han tränat. Han lägger en stor del av sin vakna tid på klubben och är en förebild för ungdomarna inom handbollen.

Isak Bohlin, Borlänge Discgolfklubb.
Borlänge Discgolfklubb är en relativt ny förening som idag driver en 18-hålsbana i Tjärna sandtag.
Isak har de senaste åren lagt i stort sett all sin lediga tid på att bygga Borlänge discgolfbana. Samtidigt som studier (med toppbetyg) på teknik-programmet, fotbollsträningar och bandyträningar. Isak vill att sporten ska vara för alla och han har utbildat sig till instruktör för att fler ska få ta del av sporten. Isak är i allt han gör ett föredöme för andra ungdomar och en riktig eldsjäl.

Jocke Nyström, Borlänge Bandy.
Borlänge Bandy är en framgångsrik förening med bandy för både seniorer och barn.
Jocke jobbar ideellt med hela bandyföreningen. Han skapar en familjeanda i klubben där alla är välkomna oavsett ålder och kön. Förutom att han driver A-laget som tränare har han under den gångna säsongen varit en eldsjäl att få igång flickbandyn. Ett 20-tal flickor är nu med i organiserad träning. Utöver detta har han under året inbjudit flicklag från hela Sverige att under en helg varit med och spelat matcher mot varandra. Helt unikt för Sverige och flickbandyn. Utan dessa eldsjälar vore en sport som bandyn har i Borlänge kanske ett avslutat kapitel för länge sedan.

Börje Olsson, IFK Borlänge Alpin.
IFK Borlänge Alpin är Borlänges alpina förening med 350 medlemmar och hemviste i Nybrobacken.
Börje har helt ideellt ställt upp för ungdomarna i föreningen i över 50 års tid. Han har flera kvällar i veckan, i ur och skur, tränat ungdomar både i slalombacken vintertid och även kört barmarksträning på försäsongen. Han kan och gör allt man behöver göra i en slalombacke i form av snösprutning, reparation av liftar, står i kafeterian, liften, anordnar tävlingar. Han har under flera år också kämpat för de funktionshindrade som han anser ska få åka skidor och har sett till så att dessa ungdomar får tillgång till bra träning och tävling i backen också.

Stina Bylund, Borlänge Basket.
Borlänge Basket har cirka 150 medlemmar och jobbar framförallt idag med ungdomsbasket.
Stina har coachat barn och ungdomar i över 20 år. Hon har drivit föreningen framåt och lägger ner otaliga timmar per vecka ideellt. Hon har med den här säsongen hunnit med att coacha nästan alla årgångar med tjejer, födda mellan 1985 och 2013 samt nästan alla årgångar killar födda mellan 1989 och 2006, hon har suttit i styrelsen i cirka tio år och även arbetat med otaliga projekt inom idrotten. Hon lägger ner ett otroligt engagemang för att alla som vill, ska ha chansen att spela basket utan att härkomst eller ekonomisk situation ska vara ett hinder

Sofia Käck, Kvinnojouren.
Kvinnojourens medarbetare har en djup kunskap om mäns våld mot kvinnor och kompetens inom bland annat KBT, traumabehandling, motiverande samtal och sorgebearbetning. Man ger stöd kvinna till kvinna och man tror på kvinnan och hennes egen kraft att frigöra sig.
Sofia är en av de kvinnor som arbetar i det tysta sedan många år – för att göra skillnad för kvinnor i utsatta situationer.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS