Minea Funk och Kerstin Mood välkomnar till Nya Lapphyttan i tidstypisk dräkt.
Foto: Rose-Marie Eriksson

En vecka kantad av sevärd historia

VÄSTMANLAND/NORBERG Mellan den 3-11 juli är det dags för en vecka där besökare kan upptäcka järnets historia i Bergslagen. I Ekomuseum Bergslagen kan du uppleva både stora och små historiska miljöer, allt från världsarvet Engelsbergs bruk till Nya Lapphyttan i Norberg.

Runt en sträcka av ån genom gamla Norberg finns en skyltad promenadväg där bland annat Skinnarängs kvarn ligger. Sedan 1996 är kvarnen i privat ägo.
Barnens gruvlave vid Besökscentrum i Norberg.
Veckan inleddes med invigning av “En konsthall i skogens kant” i Tingshusparken i Norberg. Utställningen med program pågår juli-augusti och avslutas på Galleri Norberg i september.
Vid Nya Lapphyttan och besökscentrum finns flera aktiviteter och upplevelser för både barn och vuxna.
– Förra sommaren hade vi ovanligt många besökare och det hoppas vi på nu också, säger Kerstin Mood som ansvarar för turism och kulturmiljö och den som oftast är på plats vid Besökscentrum i Nya Lapphyttan.
Tillsammans med Minea Funk, turismsamordnare i Norbergs kommun, berättar och guidar hon till historien runt om i kommunen.
– Det finns så mycket att se och uppleva, exempelvis rekonstruktionen av en medeltida järnframställningsplats. Här i besökscentrum finns både utställningar och souvenirer och i hembygdsgården här intill är det loppis och fika alla lördagar, säger Kristina Mood.
I Nya Lapphyttan finns många lekmöjligheter för barn. Det finns brädspel, styltor och en utklädningskista där barnen kan klä ut sig till exempelvis riddare. I Besökscentrum finns barnens gruvlave där barnen kan ta på hjälmen, låna en ficklampa och ta sig igenom “gruvan” upp i gruvlaven. Skattjakt och att skapa egna smycken är annat som står till buds.
För att bevara Nya Lapphyttan finns föreningen Järnet på Lapphyttan, som bland annat arrangerar workshops på hyttbacken, hjälper till med arbetskraft vid järnförsök och arrangerar utställningar.
I Ekomuseum ingår Bråfors bergsmansby, Nya Lapphyttan och Karlberg, Klackbergs gruvfält, Thorshammars verkstad, Kärrgruvans gruvmiljö, Gamla Norberg och Engelbrekt, ENJ och järnvägen, Olsbenning och Lapphyttan, Högfors bruk och Landforsens hytta.

Historisk plats
Norbergs bergslag är en av de äldsta platserna för järnmalmsbrytning i Sverige. Under 1100-talet startar verksamhet och under 1200-talet är det en blomstrande exportindustri som lockat tusentals arbetare och investerare till Norberg.
Engelbrekt från Norberg ledde på 1400-talet ett stort uppror mot kung och fogdar. Under en tid var han riksföreståndare och ledde Sveriges första riksdag. Engelbrekt har stor symbolisk betydelse och hans namn förekommer i många sammanhang i denna del av Sverige.
Runt en sträcka av ån genom Gamla Norberg finns skyltad promenadväg. Där låg ståtliga bergsmansgårdar, med namn som ännu lever kvar. Kyrkan är från 1300-talet och hade en föregångare på samma plats.
Källa: ekomuseum.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS