Eric Kalén har en välfylld verksamhet i Abrahamsgården där både stort och smått ingår.
Foto: Rose-Marie Eriksson

En välfylld diversehandel där det går att finna allt från verktyg till hantverk

LUDVIKA Ett besök i Abrahamsgårdens hantverk och diversehandel bekräftar uttrycket “den som söker han finner”. Här finns allt från verktyg och inredningsdetaljer till bruksföremål och hantverk.
Ett par hästsporrar från förr går att hitta i Abrahamsgården.
Eric Kalén ser till att saker och ting är på sin rätta plats.

Redan 1912 figurerade Abrahamsgården i en tidningsartikel där skribenten skriver att “i den lokala diversehandeln står att finna nästan allting”.
Det stämmer än idag, eller kanske är det ännu mer överensstämmande, för här ser det faktiskt ut att finnas allt.
– Ibland känns det som om jag köpt motsvarigheten till Skansen i mikroformat, säger Eric Kalén som äger och driver Abrahamsgården sen tre år tillbaka.

Eric Kalén har rötterna i Östergötland men bodde länge i Stockholm innan flytten till Norberg. Han hade ingen direkt koppling till orten tidigare när han följde med en kompis som renoverade kök i granngården.
Eric fick frågan om han kunde hjälpa till med trädgården och det gjorde han och bestämde sig sen för att ta över Abrahamsgården.

– Jag öppnade i samband med Engelbrektshelgen i februari 2018, säger Eric Kalén.
Abrahamsgården är en gård i 1700-talsmiljö där hantverkshus och konstgalleri ingår. Gården har anor från medeltiden och är en av Norbergs äldsta bergsmansgårdar.
– En del säger att Abrahamsgården omnämnts redan under 1300-1400-talet, säger Eric Kalén.
Gården har haft många funktioner och har bland annat fungerat som gästgiveri, handelsbod, bokhandel och järnhandel.
– Fram till 1969 var det här jordbruksfastighet och då köpte keramiker Lilian Färnqvist gården. Hon fortsatte att driva galleriet långt efter att gården såldes och 2014 hade hon sin sista utställning här.

Gården har en stark hantverksprägel och när Eric tog över fanns en del kvar av tidigare konsthantverkare. Nu finns det två keramiker på gården och Eric Kalén säljer en del av deras alster. Den största delen är dock sådant som Eric köper in själv.
På frågan hur hans intresse för verksamheten väcktes blir svaret:
– Jag är formellt utbildad industridesigner och uppvuxen med bokbinderi. Jag har alltid skapat och även försörjt mig på eget skapande. Bland annat halsband i tenn.
Eric Kalén berättar att när Designtorget öppnade i Stockholm 1994 var han med i första utställningen, och han har haft försäljning i hela landet.

– Jag tycker om att göra saker själv. Under första året på Abrahamsgården gjorde jag även egen sylt, saft, marmelad och torkade svamp som jag sålde här
Även om det inte finns tid till egen tillverkning ingår mängder med udda ting och föremål, både ute och inne.
Uttrycket att inte se skogen för alla träd kan nog stämma vid en första titt.

Hur får du tag i alla prylar?
– Jag är som en magnet, folk kommer hit och lämnar och det är kul att så många engagerar sig. Sen åker jag själv runt och köper upp hela eller delar av hem och gårdar, säger Eric och fortsätter:
– Det finns gårdar som gått i arv i flera generationer och jag lägger ett pussel av en familjs liv och historia. Det är fascinerande.
Eric säger vidare att mycket av det som finns är sådant som en gång producerats i närområdena. Själv gillar han när han får tag på äldre verktyg som en gång brukats.
– Jag har även gammalt järnsmide och medeltida föremål och jag säljer en del via auktionsfirmor.
Eric konstaterar att det är ett stort intresse för byggnadsvård och många kunder som söker något specifikt brukar hitta vad de söker hos honom.
– I princip allt går att köpa, och man måste vara breddad på en liten ort.

På frågan om han jobbar heltid med verksamheten blir svaret:
– Jag kan alla fall leva på det och sommaren är bra då många stuggäster och turister kommer hit. Överlag tycker jag ändå att jag har ett bra kundunderlag och majoriteten av kunderna, cirka 80 procent, kommer utifrån andra orter, säger Eric och tillägger:
– Innan coronan hade jag aldrig stängt, nu har jag begränsat öppettiderna något, och en heltidstjänst är korttidspermitterad.
Även om det finns föremål från golv till tak plus en välfylld utemiljö har Eric Kalén mer att plocka fram.
– Ja, det finns lite till i gömmorna, säger han och ler.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS