“En timme hit och en timme dit är också tid”

Tid är en konstig parameter. Vid vissa tillfällen går den väldigt fort när man helst vill att det ska gå långsamt och andra gånger segar sig tiden fram. Alla har säkert upplevt hur irriterande långsamt tiden går när man står i kö och väntar på sin tur. Då kan tio minuter vara evighetslånga.

Tid används i talesätt, ordspråk och används i många citat och uttryck. Kommer tid kommer råd, att slå ihjäl tiden, vinna tid och så vidare.
Nog om detta för nu är det faktiskt dags att återgå till vintertid, eller normaltid. Det innebär att klockan 02.00 natten mellan lördag och söndag vrider vi tillbaka klockan en timme. Det är samma sak varje år – sista söndagen i mars flyttar vi fram klockan en timme och sista söndagen i oktober är det dags att vrida tillbaka tiden. Redan 1916 införde Sverige sommartid på försök men efter stora protester från bönderna upprepades inte försöket förrän 1980. Sen har det rullat på.

Tidsomställningen har länge varit omdebatterad och enligt tidigare EU-beslut skulle vi ha slopat tidsomställningen i år. Det har dock skjutits på framtiden och osäkert när det kommer att genomföras.
Att ändra klockan påverkar vår dygnsrytm vilket kan ge negativa hälsoeffekter, främst när vi förlorar en timme under våren.
I valet mellan permanent normaltid och sommartid förespråkar bland annat Svensk
förening för sömnforskning och sömnmedicin, SFSS, normaltid då det anses ge fler hälsofördelar. Själv skulle jag föredra sommartid året om.

Den gångna helgen, eller rättare sagt den 31 oktober, inföll också halloween som även Sverige firar sedan några årtionden tillbaka. Lysande pumpor blandas med dödskallar och diverse hemskheter som framförallt uppskattas av barnen.
Numer möts halloween med allhelgonahelgen då vi minns våra döda, tänder ljus och smyckar gravar. Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. I år infaller den på lördag, den 6 november, som också Gustav Adolfsdagen.
Alla helgons dag och allhelgonadagen är faktiskt två separata helgdagar. Sveriges riksdag beslutade att under året 1953 införa fler arbetsfria dagar under hösten och alla helgons dag flyttades till en lördag – som på den tiden var en arbetsdag. Samtidigt märktes den 1 november som allhelgonadagen i kalendern.
Nu passar vi på att njuta av en vunnen tid i form av en hel timme!.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS