ANNONS

Falu tingsrätt har dömt en man från Avesta kommun till fängelse för grov kvinnofridskränkning.
Foto: Sonny Jonasson

En man döms till fängelse för grov kvinnofridskränkning

AVESTA En man har dömts till 1,5 års fängelse för grov kvinnofridskränkning. Brotten har begåtts i Avesta kommun, mot en kvinna som mannen bott ihop med.

I sitt yrkande till rättegången radade åklagaren upp en lista med tolv olika tillfällen då mannen skulle ha misshandlat eller hotat kvinnan. Händelserna på denna lista “bakades” sedan ihop till åtalspunkten grov kvinnofridskränkning. Brotten pågick från början av förra sommaren och fram till maj månad i år.

Mannen i fråga har bestritt ansvar för brott. Han förnekar flera av de punkter på den lista som åklagaren lade fram och hävdar även att flera av de andra händelserna handlade om ett ömsesidigt bråk mellan parterna. När det gäller olika saker som mannen skrivit till kvinnan så hävdar mannen att de inte ska tolkas som några hot. Dessutom har mannen uppgett att han inte minns flera av händelserna.

Falu tingsrätt konstaterar att ord står mot ord i många av händelserna som beskrivits. Tingsrätten anser dock att kvinnan lämnat mer detaljerade uppgifter än vad mannen gjort samt att hans uppgifter i några fann “synes vara föga förankrade i verkligheten och i något fall motbevisade av vittnesmålen”.

Tingsrätten har även tagit ställning till andra vittnesmål och fotografier som föreställt skador på kvinnans kropp. Sammantaget anser tingsrätten att det är bevisat att mannen har misshandlat och hotat kvinnan och att han därför ska dömas för grov kvinnofridskränkning.

Mannen döms till 1,5 års fängelse och ska även betala 123 000 kronor i skadestånd till kvinnan samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 40, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS