ANNONS

En man från Borlänge kommun har åtalats vid Falu tingsrätt misstänkt för brott som ska ha begåtts i Gagnefs kommun samt i hemkommunen. Det handlar bland annat om misstankar om en grov misshandel där en yxa ska ha använts som tillhygge.
Foto: Sonny Jonasson

En man åtalas för grov misshandel med yxa: “Visade särskild hänsynslöshet”

BORLÄNGE/GAGNEF En man i 35-årsåldern från Borlänge kommun har åtalats vid Falu tingsrätt misstänkt för brott som ska ha begåtts i Gagnefs kommun samt i hemkommunen. Det handlar bland annat om misstankar om en grov misshandel där en yxa ska ha använts som tillhygge.

Enligt åtalet ska mannen, i mitten av juli i år, ha slagit en annan man med en yxa två gånger. Det ena slaget ska ha träffat i huvudet och det andra slaget ska målsäganden ha lyckats parera med armen. Händelsen ska ha skett i skogen utanför Djurås i Gagnefs kommun. Målsäganden fick ett sår i bakhuvudet och en fraktur på armbågen.

Åklagaren skriver i åtalet att brottet bör bedömas som grovt “eftersom NN visade särskild hänsynslöshet och råhet samt tillfogade målsäganden svår kroppsskada”.

Vid samma tillfälle ska mannen ha tagit målsägandens mobiltelefon, bankkort och ID-kort. Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom målsäganden bar sakerna på sig.

Som bevisning lägger åklagaren fram förhör med de båda männen samt fotografier från brottsplatsen och av målsägandens skador. Dessutom lägger åklagaren fram ett beslagsprotokoll som ska bevisa att den åtalade mannen hade målsägandens saker på sig när han greps. I mannens bil ska det även ha hittats en yxa.
Han åtalas misstänkt för grov misshandel och grovt rån, vilket han förnekar.

Dagen efter ska mannen ha varit påverkad av amfetamin, som är narkotikaklassat, när han vistades i Borlänge. Han åtalas därför även misstänkt för ringa narkotikabrott, vilket han erkänner.

I slutet av maj i år ska mannen ha försökt att tvinga en kvinna att överlämna sin bil, sina bilnycklar, sin mobiltelefon samt kontanter till honom. Detta ska ha skett vid Maserhallen i Borlänge och mannen ska ha varit maskerad med en clownmask. Enligt åtalet ska mannen ha tagit tag i kvinnans arm samt lutat sig in i hennes bil och rotat runt i bilens mittkonsol.
Mannen åtalas därför även misstänkt för försök till rån, vilket han förnekar.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge) nr 43, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS